Tribina o kvalitetu gimnazijskog obrazovanja

 

VLASOTINCE

Nastavničko veće i Učenički parlament Gimnazije „Stevan Jakovljević“ iz Vlasotinca  organizovali su danas  okrugli sto čija će tema bila kvalitet gimnazijskog obrazovanja.

To je jedna od važnih aktivnosti u definisanju programa za usavršavanje nastavnika gimnazija i drugih srednjih škola u prikupljanju i analizi povratnih informacija bivših učenika u integrisanom sistemu kvaliteta srednjoškolske nastave. Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici Školskih odbora, Saveta roditelja, Učenički parlament, nastavnici i profesori kolektiva škola i predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović.

Predsednik opštine Vlasotince Zoran Todorović, otvarajući skup, rekao je da moramo mnogo toga promeniti u obrazovnom sistemu.

„Po mom skromnom znanju mi smo do sada imali mnoge reforme koje nisu dale neke rezultate i još uvek lutamo. Ovo je prilika da postavimo temelje na prag osnovama našeg obrazovnog sistema. Promena u obrazovnom sistemu traje jako dugo, najmanje osam godina ako uzmemo osnovno obrazovanje, i da napravimo neku komparaciju i vezu između osnovnog, srednjeg i fakultetskog obrazovanja. Drago mi je da se ova tema pokreće upravo u Vlasotincu i kao predsednik opštine ću svesrdno pomoći da dođe do realizacije i da gimnazije u Vlasotincu, Leskovcu i Lebanu budu inicijatori i budu baze za obuku profesora gimnazije i da time pokažemo pravi primer dobre prakse koja je potekla sa juga Srbije.“

vlasotince-zarko-spasic-2

Prof. dr Žarko Spasić, nekadašnji dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu i prorektor Beogradskog univerziteta, kao pokretač inicijative za održavanje ovog okruglog stola je istakao da je ovaj predlog novina u obrazovanju Srbije, a da tu ima novina i za obrazovanje u Evropi.

„Mi hoćemo da se ovde napravi seminar za usavršavanje nastavnika srednjih škola iz oblasti sistema kvaliteta gimnazijskog obrazovanja. To ne postoji, ovo je ta akcija koja to treba da pokrene. Ako to uradimo, a znamo da je obrazovanje osnova za razvoj industrije i privrede, onda je to zagarantovan uspeh Vlasotinca, a sigurno će to da sledi i Lebane i Leskovac, “ rekao je Spasić koji je i saradnik leskovačkog nedeljnika Nova Naša reč.

vlasotince-zoran-todorovic  vlasotince-zarko-spasic vlasotince-zarko-spasic-3

Polazne teze za razgovor i diskusiju su bile kvalitet gimnazijskog obrazovanja,  progres kroz nastavni proces, akademsko sazrevanje učenika, komunikacije gimnazija sa školama i univerzitetima,  ishodi učenja i kvalifikacije,  znanje, veštine i kompetencije,  arhiviranje i dostupnost informacija, alumni organizacije, ravnoteža teorijskog i praktičnog znanja, dualno obrazovanje i profesionalni trening učenika, odlazak učenika, studenata i stanovništva,  izveštavanje i transparentnost rada gimnazija, uloga Učeničkog parlamenta, uloga Školskog odbora, uloga Saveta roditelja, obrazovno-poslovni ambijent škola i komplementarnost nivoa obrazovanja.

 

vlasotince-zarko-spasic-4U planu je održavanje okruglih stolova na ovu temu u Lebanu i Leskovcu, a zaključci će se uputiti Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Nacionalnom prosvetnom savetu Srbije, kao predlozi za razmatranje u procesima reforme obrazovanja Srbije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare