Tri dukata u Božićnoj česnici

NIŠ

Sneg i vetar koji su okovali grad na Nišavi nije sprecio Nišlije da sa gradskom opštinom Medijana podele božićnu česnicu.

U parku Svetog Save po tradiciji se lomi božićna česnica koju daruje gradska opština Medijana.

Ove godine česnica prečnika dva metra i težine oko 50 kilograma je imala čak tri zlatna dukata .

Više od hiljadu ljudi došlo je u Park  po parče božićnog hleba.

Međutim, zbog velike hladnoće i žurbe da se što pre u predvečerje najvećeg hrišćanskog praznika vrate kući, niko od građana nije prijavio da je bio srećne ruke i da je dobio božićni dukat.  

Predsednik gradske opštine Medijana Milan Krstić poželeo je građanima Niša, posebno deci srećne božićne praznike.

“ Želim vam mir, radost, dobru sreću, zdravu porodicu. Želim da mnogo godina zajedno obeležavamo sve naše praznike, uslišavamo želje, sagledavamo one koji nemaju I trudimo se da imaju. Hvala vam što ste I po ovakvom vremenu odlučili da sa opštinom Medijana podelite radost Badnje večeri. To je za nas nemerljivo. Poštovani građani gradske opštine Medijana, želim da vam se sve želje ispune na ovaj dan, a mi ćemo se truditi da vam pomognemo u tome”, rekao je Krstić.

On je podsetio na reči pokojnog patrijarha Pavla da svi treba da se trudimo “da budemo ljudi” uz božićni pozdrav “ Mir božiji – Hristos se rodi”

Gradska opština Medijana  organizuje lomljenje božićne česnice u porti Hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene u saradnji sa suorganizatorima ove lepe svečanosti –  istoimenim Hramom, Niškom eparhijom, pekarom “Esnaf” iz Malošišta,  odredom uzviđača “Vožd Karađorđe” i zlatarom “Atina”.

Ovo je peta godina zaredom kako najveća niška opština u duhu tradicije i pravoslavnih običaja zajedno sa svojim prijateljima, komšijama, sugrađanima proslavlja najradosniji praznik , kažu u gradskoj opštini Medijana.

Oni koji su strpljivo čekali sa decom svoje parče česnice deljeni su badnjaci i ikone. Goreo je badnjak a vatra badnjaka donekle je ublažila studen ovog badnjeg dana.

Molitvu je služilo sveštenstvo Hrama Svetog cara Konstantina I carice Jelene, na čelu sa ocem Predragom .

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare