TRI ČLANA KOMISIJE NISU OTIŠLA NA NASTAVAK SEDNICE U PREŠEVU

PREŠEVO

(UNS)

Tri od ukupno pet članova Komisije za odlučivanje o sufinansiranju medijskih projekata pristiglih po raspisanom konkursu opštine Preševo, Ivana Petrović (ANEM), Milorad Doderović (UNS) i Branko Vučković (NUNS), obavestili su načelnika Odeljenja za društvene delatnosti ove opštine Fadilja Azizija da neće doći na nastavak sednice Komisije koji je on samovoljno zakazao za petak 30.oktobra u 11 sati jer nije ispoštovan dogovor sa prve sednice od 26.oktobra.

 

Na toj sednici članovi Komisije su zauzeli stav da ne prihvataju pravo Nacionalnog saveta po kojem se 7 od ukupno 12 prispelih medijskih projekata eliminiše iz prava na sufinansiranje zbog toga što “ne emituju programske sadržaje na albanskom jeziku”.

 

Istovremeno na toj sednici Komisija je ustanovila i niz drugih nepravilnosti u realizaciji konkursa opštine Preševo, pored ostalog, da je u konkursu pisalo da će se odlučivati o raspodeli 11,7 miliona dinara, da bi naknadno pred samu sednicu načelnik Azizi predočio da će moći da se odlučuje samo o raspodeli 5,8 miliona dinara.

 

I konačni dogovor je bio da se sednica nastavi tek kada Komisija za projekte dobije zvanični stav resornog ministarstva i Medijske koalicije čiji su novinari delegirani u njen sastav.

 

Međutim, načelnik opštinskog Odeljenja za društvene delatnosti Fadilj Azizi je mimo toga zakazao nastavak sednice i o tome obavestio članove komisije dan uoči zakazanog termina.

 

Zbog svega što se dogodilo i događa oko konkursa u Preševu, predsednik Komisije Ivana Petrović iz niškog “Siti radija”, uputila je načelniku Fadilju Aziziju dopis u kojem se pored ostalog kaže:

 

” U skladu sa zaključcima Komisije za vrednovanje projekata i programa u oblasti javnog informisanja sa prvog zasedanja Komisije, održanog u utorak 26.10.2015., u svojstvu Predsednice Komisije, a u ime i ostala dva člana Komisije (Milorada Doderovića i Branka Vučkovića) predloženih od strane Medijske koalicije, obaveštavam Vas da se nisu stekli uslovi za zakonit nastavak našeg rada i odlučivanja zbog niza nepravilnosti u sprovođenju konkursa koje u međuvremenu nisu otklonjene. Pored ostalog, zakazali ste nastavak sednice, a da u međuvremenu nismo dobili mišljenje nadležnog ministarstva i drugih državnih organa, već vi i dalje pokušavate da “diktirate” uslove pod kojima bi konkurs bio sproveden, a “pokriven” našim odlukama. Niste ispoštovali ni stav Komisije sa prve sednice da aplikante koji nisu dostavili kompletnu dokumentaciju traženu konkursom obavestite da ukoliko je poseduju, dostave je u razumnom roku. Sve ovo su inače bili uslovi da bi se zakazao nastavak sednice, a koji nisu ispunjeni. Zbog toga sa još dva člana Komisije delim mišljenje da u terminu za novu sednicu, koji ste sami odredili, ne bismo mogli nepristrasno, objektivno i transparentno da vrednujemo sve projekte. Zbog toga se i nećemo odazvati pozivu na nastavak sednice”, navela je između ostalog u svom pismu načelniku Odeljenja za društvene delatnosti predsednik Komisije Ivana Petrović.

 

Predstavnik UNS-a u preševskoj Komisiji, novinar iz Niša Milorad Doderović, kaže da ima mnogo neregularnosti oko Konkursa za sufinansiranje medijskih projekata u Preševu i neočekivanih promena uslova koji nisu bili navedeni u prvobitnom  i zvanično objavljenom tekstu konkursa, da ima i nedopustivih pokušaja mešanja u odluke Komisije od strane predstavnika lokalne samouprave, pre svega načelnika Azizija i da on lično sa još dvoje svojih kolega ne želi da bude “pokriće” za pokušaje takvih “mešetarenja”, pogotovu što se radi o politički vrlo osetljivoj lokalnoj zajednici.

 

 

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare