Treći centar za obuku obeležio svoj dan

LESKOVAC

U kasarni „Vojvoda Petar Bojović“ u Sinkovcu kod Leskovca danas je obeležen  7. oktobar, dan Trećeg centra za obuku.

Glavni gost na svečanosti bio je brigadni general Jelesije Radivojević, zamenik komandanta Komande za obuku, a prisustvovali su i predstavnici opština Medveđa, Crna Trava, Bojnik i Lebane, zatim predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde, BIA, Zdravstvenih organizacija, Udruženja organizacija potomaka, porodice poginulih pripadnika jedinica Vojske Srbije, penzionisani pripadnici Trećeg centra za obuku, građani Leskovca..

Na svečanosti su prodefilovali zastavni vod i čitava jedinica Trećeg centra, priređen je i taktičko-tehnički zbor koji su posetioci mogli da obiđu i upoznaju se sa delom naoružanja. Najboljim vojnicima, oficirima i civilnim licima na radu u vojsci dodeljena su godišnja priznanja u vidu nagradnih odsustva i knjiga, a potom su gosti, po tradiciji, pozvani na vojnički pasulj.

Pukovnik Slađan Cvetković, komandant Trećeg centra za obuku, govorio je o značaju 7. oktobra, koji je i dan oslobođenja Leskovca u Prvom svetskom ratu.


„Tog 16. jula 1858. godine, u selu Miševići kod Nove Varoši, porodicu Bojović obasjalo je sunce, jer im se upravo rodio sin Petar. 28. juna 1914. nad Srbijom se nadvila do tada najveća ratna nesreća. Upravo će Petar Bojović, komandujući hrabro Prvom armijom, dati značajan doprinos oslobađanju i pobedi Srbije. Odlučujuću ulogu Prve armije, pod komandom Petra Bojovića, priznali su tada i saveznici i neprijatelji, sa jedinstvenim zaključkom da su Vojvoda Petar Bojović i njegova armija skratili rat za najmanje godinu dana. Nemački car Vilijem II je rekao: „Žalim što ovaj junački narod nije bio moj saveznik.“ Za vreme Prvog svetskog rata stradalo je 1.247.345 ljudi, što je u tom trenutku bilo 28 posto stanovništva Srbije. Ni crnog platna nije bilo dovoljno da se sašije dovoljno crnih barjaka za sve kuće koje su dale žrtvu za slobodu u ovom sukobu. Od 852.000 vojnika, koliko je Srbija pozvala pod ratnu zastavu, poginulo je od metaka ili umrlo od epidemija i gladi 402.435 vojnika. Ove činjenice nas obavezuju da pamtimo njihovu žrtvu i budemo ponosni na njihova junačka dela“.
Pukovnik Cvetković je dodao i da se Treći Centar za obuku i njegovi pripadnici, samopregornim radom i marljivim izvršavanjem svih zadataka trude da budu dostojni svojih predaka.


„Ozbiljno nastavljamo tradiciju slavne i herojske 549 brigade koja je 83 godine posle prve albanske golgote doživela svoju. Za proteklih desetak godina koliko postoji Centar, njeni pripadnici su postigli zavidne rezultate u svim oblastima obučavanja, ali se danas osvrćemo samo na one postignute u poslednjih godinu dana, kada su kroz Centar su obuku prošle četiri generacije ili 390 vojnika. Ukupno su realizovana 193 gađanja iz pešadijskog oružja, a oko 3.500 strelaca postiglo je odlične rezultate. Ove godine, Centar je počeo da obučava i lica iz rezervnog sastava svih specijalnosti. Realizovane su brojne akcije u okviru civilno-vojne saradnje, poput „Lekara na selu“. Pripadnici Centra dobrovoljno su dali oko 70 litara krvi. Organizovane su edukacije za mlade, pod nazivom „Vojni poziv izazov za mlade“. Drumovima Srbije pripadnici Centra su bezbedno prešli preko 120.000 kilometara i prevezli preko 3.500 ljudi i 130 tona tereta.“


Brigadni general Jelesije Radivojević, iako je priznao da nije imao nameru da se obraća okupljenima, ipak nakon defilea poželeo da oda priznanje vojnicima i da im da smernicu za dalje vežbanje.


„Vojnik koji nije fizički spreman i sposoban, koji nije gađao, onaj koji nije jak sa kolektivom i drugovima, taj nije kompletan vojnik. A vi, na osnovu izveštaja, a video sam i lično, imate odlične predispozicije da budete dobar sastav i da uđete u jedinice Vojske Srbije kao profesionalni vojnici i oficiri,“ rekao je on.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare