Toplana spremna za grejnu sezonu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

LESKOVAC

Leskovačka “Toplana” je, kaže direktor Jovica Đorđević ,  spremna za grejnu sezonu.

“Za grejnu sezonu 2017-18.  „Toplana“  je spremna i ovog trenutka možemo da pružimo naše usluge građanima. Sve je spremno, imamo i energente, 700 tona mazuta, što je trećina grejne sezone, imamo i gasnu kotlarnicu, tako da ćemo ovaj prvi deo grejne sezone pokrivati gasom. Još uvek nemamo potrebe da nabavljamo ugalj za skladište, zbog rokova plaćanja smo to odložili, tako da ćemo u oktobru početi da nabavljamo. To ne treba da brine građane, jer imamo gas kojim ćemo da zadovoljimo njihove potrebe” , kaže Đorđević.

Po njegovim rečima, sve je u redu i sa instalacijama.

“Tu i tamo imamo po neku intervenciju, ali to se rešava istog dana kada je i prijava, – kaže direktor.

Na pitanje da ćei i ove godine, kao i prošle, bez obzira na hladne noći i jutra I hladnjikave dane, grejanje početi tek posle 15. oktobra, Đorđević je rekao da će grejanje početi ranije “ako bude dosta hladnije”.

“Ali, moram da napomenem da treba da bude tri dana uzastopno ispod 12 stepeni. Takva je odluka na nivou Srbije i onda smo mi u obavezi da pustimo grejanje, bez obzira da li je početak grejne sezone ili ne. To smo praktikovali i ove sezone, kada smo čitav april grejali”, rekao je Đorđević. Na konstataciju novinara da je zato grejanje u oktobru prošle godine kasnilo, Đorđević je rekao da misli da je počelo “dva-tri dana ranije”.

Na pitanje šta se dešava sa zamenom energenata i da je bilo govora da se mazut više ne koristi u naselju „Dubočica“, jer se tamo beleži veliko zagađenje, a možda i u drugim delovima grada, Đorđević je rekao da “ne bi rekao da je zagađenje samo od naše „Toplane“, jer tu i bolnica ima toplanu, a imate i građane koji koriste ugalj”.

” Mi vršimo analize koje su potrebne, napravili smo i filtere da koliko god možemo sprečimo i da se što manje zagađuje. Grad je doneo odluku da idemo u gasifikaciju te kotlarnice, podneli smo zahtev Ministarstvu energetike, tzv. KF5 program, aplicirali smo za dva miliona evra i dobijamo uverenja da ćemo ih sigurno dobiti. Mi smo priložili svu potrebnu dokumentaciju i to više ne zavisi od nas. Kada će početi gasifikacija sada zavisi od Vlada Republike Srbije i Nemačke, kada one potpišu sporazum na 30 miliona koje daju Nemci. Inače, polovina tih sredstava je već raspoređena, ostaje još polovina koja treba da se povuče kad se jave beogradske elektrane i onda taj program ide u realizaciju. Jedan deo možemo da uradimo i sledeće godine. Ali, na kilometar ipo odavde nema gasovoda, tako da ćemo sledeće godine i to morati da uradimo”, rekao je Đorđević.

 

Novinar JUGpressa konstatuje da je Toplana veliku količinu novca prikazali kao dobit i praktično je poklonili gradu i pitanje da oni nisu proizvodno preduzeće i odakle im tolika zarada, Djordjević  kaže da oni “nisu ništa poklonili”.

“Naša obaveza je da grad kao osnivača poštujemo kad donese neku odluku. Pre svega, na tu dobit je uticalo više faktora. Jedan od toga je kvalitet energenata, kod kojih vršimo i kvantitativni i kvalitativni prijem. To dosta utiče, ali uspevamo da naplatimo i zaostala dugovanja iz ranijih perioda. U našem poslovanju o svakom dinaru domaćinski vodimo računa, postoji evidencija gde je svaki dinar potrošen”, tvdi on.

Na pitanje da li ima građana koji traže da se isključe sa toplovodne mreže, Djordjević  kaže “mislim da smo do sada samo jednog isključili”.

“Nemamo zahteve za isključenja sa toplovodne mreže. Inače, sada smo usvojili novu odluku o distribuciji toplotne energije, gde oni koji više ne žele da koriste naš sistem grejanja,  treba da urade projekat da se ne ugrožavaju drugi stanari u zgradi, da obezbede njihovu saglasnost, da izvrše izloaciju zidova zbog preuzimanja toplote od susednih stanova. To nije naša odluka, nego na nivou republike”.

 

Na konstataciju da je, praktično, po toj odluci građanima  mnogo veće ulaganje da ispune sve te uslove i da traže isključenje sa mreže, Djordjević potvrdno odgovara.

” Ali, vidim da se kod drugih kolega u gradovima javljaju se za isključenje, ali kod nas je samo taj jedan slučaj”.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Ceka dozvolu SNS
Ceka dozvolu SNS
6 godine pre

Treci dan zaredom nema grejanja u centru.Jeste da nije zvanicno grejna sezona, ali ne znam za koga cuvate te energente.Vi u sustini grejete samo 4-5% domacinstava u gradu pa kad je tako malo pustite grejanje 2-3 dana pre grejne sezone jer je jutrod bilo 6 stepeni.

Kuku nama
Kuku nama
6 godine pre

Jos uvek nema grejanja.