Transparentnost: Privid zakonitosti u EPS-u

BEOGRAD

Nevladina organizacija Transparentnost Srbija saopštila je danas da je odlukom Vlade Srbije o imenovanju Miroslava Tomaševića za vršioca dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) vraćen privid zakonitosti u upravljanju najvećim javnim preduzećem u zemlji.

U saopštenju se navodi da se radi o prividu, jer je 2012. godine zakonom ustanovljena obaveza izbora direktora na konkursu.

Vlada Srbije sada ima jedan valjan razlog zbog kojeg ne može da imenuje direktora na konkursu, već samo vršioca dužnosti, jer je reč o vladi u “tehničkom mandatu”.

Transparentnost Srbija naglasila je da od danas ni Pošta nema zakonitog v.d. direktora, jer je isteklo 12 meseci od postavljanja Zorana Đorđevića.

Pošta je među preduzećima koja nikada nisu imala direktora izabranog na konkursu, jer je i u tom preduzeću konkurs raspisan i nikad okončan 10. marta 2017. godine, dodaje se u saopštenju.

Od 34 preduzeća u vlasništvu Srbije, u kojima se za izbor direktora primenjuje Zakon o javnim preduzećima, trenutno samo njih osam ima direktore izabrane na konkursu, dva imaju zakonite v.d, a u 24 istekao je mandat direktora, v.d. direktora, ili je direktor imenovan bez konkursa.

Od ta 34 preduzeća, u 19 nijedan jedini dan od usvajanja zakona iz 2012. godine, kojim je uvedena obaveza raspisivanja konkura, na čelu nije bila osoba izabrana na konkursu, ukazuje Transparentnost.

U još dva direktori izabrani na konkursu proveli su manje od šest meseci na rukovodećem mestu.

Od 26 preduzeća kojima nemaju direktore izabrane na konkursu, njih pet nemaju ni raspisan konkurs, u po jednom su konkursi raspisani 2021. i 2020. godine, u 18 konkurs je raspisan 2017. godine i nije završen do danas, a u jednom predizeću nije okončan čak ni konkurs raspisan 2013. godine.

Od osam preduzeća, od ukupno 34, u kojima je trenutno na čelu direktor izabran na konkursu, u svim slučajevima izabran je dotadašnji direktor ili v.d, a u pet od tih osam on ili ona bili su ujedno jedini kandidati.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare