Transparentnost: Nema podataka o finasiranju izboren kampanje

BEOGRAD

Građanima Srbije je i na ovim izborima dostupno veoma malo podataka o finansiranju izborne kampanje, a zakonske promene nisu donele gotovo nikakav napredak u tom smislu, ocenili su danas predstavnici organizacije Transparentnost Srbija (TS), predstavljajući istraživanje koje su sproveli.

Programski direktor TS Nemanja Nenadić ocenio je da je vlast odabrala pogrešan način kako da se promeni zakon o finansiranju političkih aktivnosti, i da to nije doprinelo u dovoljnoj meri da se poveća javnost finansiranja izbornih kampanja.

Nenadić nije mogao da odgovori na pitanje da li su, neobjavljivanjem podataka o dosadašnjim troškovima izborne kampanje na svojim sajtovima učesnici prekršili zakon, objašnjavajući sa “možda”, jer je samo šest organizacija objavilo podatke da prijave donacije veće od prosečne plate u Srbiji.

Na osnovu dogovora sa međustranačkog dijaloga uvedena je obaveza da učesnici u kampanji najkasnije sedam dana pre datuma održavanja Agenciji za sprečavanje korupcije dostave preliminarne izveštaje o troškovima do 15 dana pre dana glasanja, što je 19. mart, a taj izveštaj Agencija onda objavljuje u roku tri dana od prijema.

Problem je i sadržaj preliminarnih izveštaja, jer većina troškova uglavnom nije plaćena. Čekaju da dobiju dotacije iz budžeta, a još više da dobiju novac koji im sleduje za izborni uspeh. I onda odlažu plaćanje troškova kampanje, ukazao je Nenadić.

Predstavnik TS Zlatko Minić prezentovao je rezultate istraživanja, prema kojima svi učesnici izbora imaju ocene od 1-2, 3 na skali 1-5.

Posebno je loše što su ocene koje su iznad 2 dobijene za stvari koje nisu ključne u odnosu na uvide tokoma novca u kampanji. Vrlo malo ili nimalo ima podataka o tome koliko su novca planirali potrošiti i kakva je struktura tih troškova, rekao je Minić, dodajući da podaci koje je TS tražila od učesnika izbora nisu zakonska obaveza.

Prema metodologiji istraživanja koje je sprovela TS, najmanje loše ocene – 2,3 dobile su liste socijalista, Ujedinjeni za pobedu Srbije i Ajmo ljudi, a od predsedničkih kandidata Zdravko Ponoš i Boško Obradović, sa istom ocenom.

Ocenu 2 za transparentnost dobili su predsednički kandidati Biljana Stojković, Aleksandar Vučić i Miloš Jovanović, kao i liste Srpske napredne stranke i Moramo, dok ostalih 17 lista i kandidata imaju manju ocenu od te.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare