Transparentnost ključna u procesu izrade strateških dokumenata

NIŠ

Proces izrade Strategije razvoja urbanog područja koji je Grad Niš, u partnerstvu sa opštinama Svrljig, Merošina i Gadžin Han započeo odlukom Skupštine Grada, nastavljen je nizom okruglih stolova. O tome kako će izgledati Strategija izjašnjavali su se i građani. Preko 300 građana je putem popunjavanja upitnika o različitim aspektima kvaliteta života, aktivno učestvovalo u izradi Strategije razvoja urbanog područja u pomenutim opštinama. Strategija će doprineti održivom razvoju inovativne, cirkularne ekonomije, energetskoj tranziciji, prilagođavanju klimatskim promenama, inovacijama u oblasti digitalnih tehnologija, kao i zaštiti prirode, jačanju turizma, ekonomskom razvoju, otvaranju novih radnih mesta.

                          „Od suštinskog značaja je da čitav proces bude transparentan i otvoren, zbog čega smo pozvali sve građane da učestvuju u izradi Strategije i da svojim odgovorima na upitnik o različitim aspektima kvaliteta života na teritoriji na kojoj žive daju doprinos, a ti podaci koristiće se u izradi analize i unaprediće čitav proces izrade Strategije“, rekla je glavni gradski urbanista Tanja Obradović na početku okruglog stola o teritorijalnoj strategiji, naglasivši da je upitnik bio dostupan u elektronskom i štampanom izdanju i da je učestvovalo više od 300 građana.

                           Tematski okrugli stolovi, organizovani u Nišu prilika su da se predstave rezultati analiza, kao i EU PRO Plus program, Program Evropske unije za lokalni razvoj, i razgovara o urbanoj obnovi, zaštiti i razvoju predela, jačanju urbano-ruralnih veza, kao i mogućnostima za ulaganja i razvoj zelene ekonomije.

                          Strategija će pokazati koji su kapitalni projekti neophodni za urbani razvoj grada i u kojoj meri će biti finansijski podržani od EU, a proces izrade Strategije treba da unapredi saradnju između predstavnika javnog, civilnog, privatnog i naučno-istraživačkog sektora.

                       „Krajnji cilj ove strategije jeste da na teritoriji Grada Niša, opština Svrljig, Merošina i Gradžin Han prepoznamo koji su to važni projekti za nas, za šire područje, koji bi se na taj način prepoznali i od strane Evropske unije i na taj način dobili finansiranje od strane Evropske unije“, rekla je Tanja Obradović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare