Lokalna vlast u Medveđi prodaje stanove na javnom nadmetanju, kažu to rade zbog “velike zainteresovanosti mladih bračnih parova”

MEDVEĐA

Aktuelna lokalna vlast u Medveđi raspisala je javni poziv za prodaju osam stanova na javnom nadmetanju.

Stanovi se nalaze u takozvanoj “vojnoj zgradi” i početna cena je formirana na tržišnim principima a u odgovoru na pitanje Regionalne informativne agencije JUGpress zašto se prodaju ovi stanovi sada, iz kabineta predsednika opštine je odgovoreno da se to čini “zbog velike zainteresopvanosti mladih bračnih parova” i da je “lokalna samouprava rešila da mladima izađe u susret”.

Međutim, u javnom pozivu se nigde ne spominju mladi bračni parovi kao kupci koji imaju bilo kakvo prvenstvo u kupovini ovih stanova a u tački 8. ovog poziva se navodi da “pravo učešća na oglas imaju sva pravna i fizička lica koja Komisiji uz prijavu dostave dokumentaciju traženu oglasom”.

Za kupovinu ponuđenih opštinskih stanova početna cena je od 22.100 do 45.000 evra, u zavisnosti od kvadrature.

Ova cena je formirana na osnovu tržišnih principa pa je i tu nejasno kako će to lokalna vlast da pomogne ostanak mladih bračnih parova u Medveđi ako im stanove prodaje po tržišnim cenama.

Sem što je rubno multietničko područje prema Kosovu i Metohiji, Medveđa je u proteklim godinama poznata i po velikom odlivu stanovništva i odlasku mladih, pre svega zbog nemogućnosti da u ovoj opštini nađu posao.

Takođe, Medveđa spada i u kategoriju devastiranih opština.

Ipak, lokalna vlast u Medveđi, koju čine SNS i SPS, je rešila da opštinske stanove prodaje na javnom nadmetanju umesto da ih podeli mladim bračnim parovima koji žele da ostanu u ovoj opštini.

Evo kako objašnjavaju ovu odluku

“Zbog velike zainteresovanosti mladih bračnih parova, kao i velikog deficita za stanovima na teritoriji opštine Medveđa, lokalna samouprava je rešila da mladima izađe u susret, kao i svim zainteresovanim licima omogući da kupe svoj stan”, navodi se u odgovoru na pitanje JUGpresa..

I još “u proteklih 20 godina nije bilo izgradnje novih stambenih objekata za potrebe stanovništva, a nakon iseljenja Vojske 2015. godine iz stambenih jedinica zgrade podignute 2001-2002. godine, ostali su upražnjeni stanovi u vlasništvu opštine Medveđa. Opštinska uprava opštine Medveđa je samim tim omogućila svima da kupoprodajna cena nepokretnosti bude formirana po tržišnim uslovima, a na osnovu procene licenciranog procenitelja, obzirom da nadležna poreska uprava ne vrši procenu tržišne vrednosti (na osnovu Uredbe o uslovima pribavljanja i otuđenja nepokretnosti neposrednom pogodbom i davanja u zakup stvari u javnoj svojini, odnosno pribavljanja i ustupanja iskorišćavanja drugih imovinskoh prava, kao i postupcima javnog nadmetanja i prikupljanja pismenih ponuda, u članu 2. bliže se uređuju pomenuti uslovi procene tržišne vrednosti nepokretnosti), navodi se u odgovoru.

Na naše pitanje za koje namene će biti iskorišćen novac od prodaje tih stanova, iz kabineta predsednika opštine nam jer odgovoreno da se ” sredstva od prodaje stanova planiraju za izradu projektno tehničke dokumentacije, kao i za infrastrukturne projekte”.

U odgovoru nije objašnjeno koji su infrastrukturni projekti u pitanju.

Na pitanje da li je novac novac od prodaje ovih stanova planiran u budžetu za 2023. godinu opštine Medveđa i pod kojom tačno stavkom (klasifikacijom), dobili smo odgovor da su “sredstva od prodaje stanova planirana Odlukom o budžetu opštine Medveđa za 2023.godinu na ekonomskoj klasifikaciji 811152 – Primanja od prodaje stanova u korist nivoa opština.

U dokumentu usvojenog budžeta na sajtu opštine Medveđa ovaj prodaje stanova se ne vidi.

A na pitanje da li je opština tražila saglasnost za prodaju ovih stanova od vlasti u Beogradu i ko je tačno dao tu saglasnost, odgovore jeda su “stanovi koji su predmet javnog nadmetanja uknjiženi u Katastar nepokretnosti kao javna svojina opštine Medveđa, a ne kao državna svojina. Odluku o otuđenju stanova u javnoj svojini opštine Medveđa u postupku javnog nadmetanja donosi Skupština opštine Medveđa, što je i uradila na sednici održanoj krajem prošle 2022. godine”.

Prati
Obavesti me o
guest

10 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Mile
Mile
1 godina pre

Da li će neko da odgovara posle nekih izbora? Čini mi se da bi mogli mnogi da zaglave u zatvorima, naročito političari. U Leskovcu je predhodni gradonačelnik bio pod nanogicom, a nadam se evoluciji. Ovo što se sada radi je za mene razočarenje. Ali, trebalo bi i da vrate štetu građanima, a ne samo da sede po zatvorima. Mala je to kazna.

Jovan
Jovan
1 godina pre

Kulići su poznati po tome da prodaju Medvedju.

Milena
Milena
1 godina pre

Izbori kucaju na vrata pa da vidimo kako će pečurkar da dobije te izbore, pošto ni prethodne niko njega nije glasao svi znamo kako je došao na tu funkciju.

Marko Ignjatović
Marko Ignjatović
1 godina pre
Odgovori  Milena

Kako? Sa slusalicama sigurno!

Marko Roganovic
Marko Roganovic
1 godina pre

Doticni marko ignjatovic u komentarima nije osoba od poverenja.. koristi lazno ime i tudj(moj) email da bi poslao svoju poruku..
Sad sam usao na svoj mail jer mi je stigla poruka da je moj komentar prihvacen..
Zelim da se izjasnim da ja nikad nisam komentarisao nista na jugpress portalu
Osoba koja ne koristi svoje podatke da bi poslala poruku u svet je osoba cija poruka ne bi treba ni da bude prihvacena od istog..
Pozdrav dobri ljudi i nadam se da cete vase peobleme resiti istinom a ne kao doticni gospodin marko ignjatovic lazima

Nikola
Nikola
1 godina pre

Gde je Vučić sada da vidi šta radi pečurkar prodaje Medveđu.

Onda...
Onda...
1 godina pre
Odgovori  Nikola

Ti ako nisi shvatio da ti upravo Vučić prodaje Medveđu…

Anka
Anka
1 godina pre

Ma kojoj bre omladini to je laž,Kulić prodaje za sebe da stavi pare u džep kao što je i do sada svašta radio da uništi Medveđu.Sramota to treba oterati.

Mirko
Mirko
1 godina pre

Pečurkar prodaje stanove šiptarima.

Marija
Marija
1 godina pre

Pečurkar prodaje stanove zbog svoh interesa ako može da naplati narodu maline za koje duguje godinama.