Preminuo profesor dr Srđan Pešić-Peša

LESKOVAC-NIŠ

U Nišu je, posle duže bolesti, preminuo profesor dr Srđan Pešić-Peša.

Farmakolog i profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu, rođen je u Leskovcu juna 1963. godine, ali već godinama živi u Nišu.

Medicinski fakultet završio je u Nišu, a doktorat iz oblasti farmakologije u Beogradu, na Medicinskom fakultetu. Redovni profesor Medicinskog fakulteta u Nišu postao je početkom 2012. godine.

Kao vanredni profesor podržavao je studente u protestima i bio simpatizer Pokreta „Otpor“, zbog čega je bio hapšen.

Bio je odbornik u Skupštini grada Niša u dva mandata. Prvi put 2004. godine kao član Demokratske stranke. Nakon formiranja LDP prešao je u tu stranku i 2008. godine po drugi put ušao u Skupštinu grada.

Pešića je aprila 2013. godine kaznio Prekršajni sud sa 5000 dinara, jer je bez prijavljivanja organizovao protest ispred Narodnog pozorišta i pozvao na bojkot predstave “Konstantin”.


Pešić je autor 4 udžbenika i koautor još 8 knjiga iz oblasti medicine.

Autor je ili koautor preko 130 naučnih i stručnih radova objavljenih u stranim i domaćim časopisima ili izloženim na domaćim i stranim naučnim skupovima. Autor je ili koautor preko 20 radova objavljenih u vodećim međunarodnim časopisima indeksiranim u naučnim bazama publikacija.
Srđan Pešić je za sebe govorio da je Leskovčanin sa velikim L. Njegov rad je u velikoj meri doprineo afirmaciji Leskovca u naučnim krugovima. Iza sebe je ostavio brojne generacije uspešnih studenata Medicinskog fakulteta u Nišu.

Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Leskovca – Medalje u 2020. godini.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Maria Malešević Čučulis
Maria Malešević Čučulis
1 godina pre

Moj dragi druže Pešo, hvala ti što si bio u mom životu, oplemenio ga, naučio me da se borim i budem jaka u veoma teškim trenucima. Boli tvoj odlazak sve nas koji smo te voleli iskreno. Putuj, leti i nastavi da nas učiš da širimo krila i dostignemo visine.
Mnogo te voli vaša Maka i mašem ti… veliki profesore, veliki stručnjaku, veliki doktore i NAJVEĆI PRIJATELJU!

Maria Malešević Čučulis- vaša Maka

Vlada
Vlada
1 godina pre

Čast i privilegija je bila poznavati ga i biti njegov prijatelj