Trajković: Vučić i Aljbin Kurti zajedničko ime za destabilizaciju regiona

BEOGRAD

Dok svi u Evropi, usled ruske agresije na Ukrajinu, pokušavaju da naprave jedinstven bezbedonosni štit, mi štrčimo i provociramo EU i evropske institucije da reaguju na način koji podrazumeva i zahtev za uzajamno priznavanje Srbije i Kosova, izjavila je u intervjuu FoNetu predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i Metohije Rada Trajković.

Samo onaj ko je lično preživeo da iz svoje kuće bude isteran u bespuće razume šta znači patnja ukrajinskog naroda, ocenila je Trajković u serijalu Kvaka 23 i predočila da se Srbija ponaša kao da se ništa ne događa u arhitekturi spoljne politike EU.

Upitana o izjavi Viole fon Kramon da će sporazum o međusobnom priznanju dve strane biti postignut do kraja mandata Miroslava Lajčaka 2024.godine, ona je u razgovoru za Zoranom Sekulićem odgovorila da to nije realno i upozorila da nametnuta rešenja uvek izazivaju incidente.

Dogovorno rešenje je jedino koje nudi stabilnost regionu, naglasila je Trajković, ali će međunarodna zajednica na globalnom nivou morati da definiše šta je prioritet – da određene zajednice imaju pravo da proglase državu bez odobrenja centralne vlasti ili će se poštovati teritorijalni integritet članica UN.

Kako je primetila, ovo što sada promoviše i stalno potencira agresivna politika Vladimira Putina jeste da zajednice imaju pravo da proglase državu bez konsultacije i dogovora sa centralnom vladom, za šta kao oslonac koristi ono što se desilo na prostoru Kosova i Metohije.

Na pitanje da li je zaoštavanje evropskog stava prema rešavanju kosovskog problema posledica odbijanja Srbije da se pridruži sankcijama Rusiji, Trajković odbacila mišljenja da je sa Vučićem dogovoreno da u pozadini velikog pritiska zbog sankcija „završi posao“ sa Kosovom.

Ona „duboko veruje da Vučić je politički produkt Rusije još iz mladih dana i da su njegove obaveze prema Rusiji velike, a izjave suštinski u funkciji destabilizacije regiona“.

Vučić i Aljbin Kurti su zajedničko ime za destabilizaciju regiona, precizirala je Trajković i naglasila da Kurti gotovo na dnevnom nivou oduzima stečena prava Srba.

„Prava Srba se drastično menjaju, oduzimaju im se prava na slobodu govora i slobodu kretanja“, predočila je ona i ocenila da se, imajući u vidu veliki broj napada, „Kurti vraća na period pre pojave Slobodana Miloševića“.

Da ne govorim o njegovim projektima reciprociteta. Zamislite koliko država nije priznalo Kosovo, uključujući i više država EU. Da li od njih Kurti traži reciprocitet ili samo od Srbije, upitala je Trjković.

Ona, međutim, smatra da je Vučić prihvatio reciprocitet kao metod i način pregovora onog trenutka kada je prihvatio da se na registarske tabilice stavljaju nalepnice.

.
Na pitanje koga Vučić plaši novom „Olujom“, ona je procenila da takvim izjavama pokazuje sopstveni strah i paniku, jer polako dolazi na tapet međunarodne zajednice.

„Mislim da gospodin Eskobar već ima neki dosije i čeka trenutak da ga aktivira“, uverena je Trajković, koja procenjuje da Vučić hoće da napravi gužvu kada je u panici.

Ona video izjavu Milana Radoičića tumači kao „disciplinovanje Srba da moraju da ga slušaju“ i odbacuje mišljenja da ga je vrbovala ruska služba GRU.

„Ne, on je stvoren, on je produkt i on je poslat od Vučića. Sve ono što je on izgovorio jeste na Vučiću. On nudi destabilizaciju preko te izjave na Kosovu“, rekla je Trajković.

A Srbi se plaše. Nije Radoičić pucao ni u jednog Albanca, on je bio vrlo rado primljen u kabinete mnogih albanskih institucionalnih lidera, ukazala je ona i obrazložila da je reč o čoveku „koji ima najbolje kontakte i komunikaciju sa najopasnijim Albancima“.

Upitana da li je Zajednica srpskih opština (ZSO) postala mrtvo slovo na papiru, Trajković je odgovorila da ne zna, ali misli da je „tu kriv i Vučić“, jer je svojevremeno sa Hašimom Tačijem ušao u projekat podele Kosova, koji je „nekako progutao ZSO“.

Kada su videli da to ne ide, sada su se ponovo vratili tom projektu, ali Priština i Kurti, ne samo da ne bi nam dali ZSO, nego nam negiraju i identitet, rekla je Trajković.

Osim toga, jedan od problema jeste i taj što Srbi na Kosovu i Metohiji nikada nisu imali pravo da se bave svojom sudbinom, konstatovala je ona i objasnila da ne misli samo na dominaciju albanske većine, već i na Beograd.

„Biti principijelan i biti Srbin sa Kosova koji ima svoj stav nije lako ni od Beograda. To moram po prvi put da izjavim, tu veliku istinu sa kojom se mi u kontinuitetu sučeljavamo. Pravo Srba da razgovaraju, iznose mišljenja i da su uvaženi, u dobroj meri nam onemogućava Beograd“, naglasila je Trajković.

Upitana šta u takvim okolnostima predstavlja Srpska lista, ona je odgovorila da je to Vučićeva ekspozitura SNS, koja ima zadatak da potpuno monopoliše, i politički, i finansijski, srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji.

U ime Srba daju izjave, iznose stavove, govore da su najmoćniji, a na izborima dobijaju 99,99 odsto glasova, opisala je Trajković i ocenila da su „oni prevazišli i Severnu Koreju“.

Na pitanje kako bi prekid evropskih integracija Srbije uticao na položaj srpske zajednice na Kosovu, ona je odgovorila da u tom slučaju o Srbima više niko ne bi vodio računa, niti imao odgovornost za njih.

S druge strane, Srbija bi postala „jedna obična zaostala prćija Rusije i Kine“, što bi podrazumevalo potpunu izolaciju od Evrope, predvidela je Trajković.

Osvrćući se na previranja u celom regionu, ona je primetila kako se u Beogradu smatra da iza njih stoje Britanci i Nemci, ali misli da najveći uticaj, ipak, imaju Rusi, mada skreće pažnju i na odgovornost EU u nekim situacijama.

Ako nam je integracija u EU daleka budućnost, onda NATO nije nešto što nam je daleko, tvrdi Trajković i pita „zašto mi ne bismo bili deo tog jedinstvenog bezbedonosnog sistema, jer ćemo samo na taj način sprečiti da ponovo preživimo ponovo ono što smo svi preživeli“.

„Onoga trenutka kada shvatiš da živiš na jednom prostoru i da ti je svejedno što živiš tu ili u Beogradu, jer te ljudi poštuju bez obzira da li se pojavljuješ kao Srpkinja, Albanka ili Romkinja, tog trenutka ljudima nije važno kako se zove taj prostor na kojem žive. A do tada, izvinite, to je onda motiv da se ode“, zaključila je predsednica Evropskog pokreta Srba na Kosovu i Metohiji

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare