Koliko država zapravo pomaže mladim parovima ?

NIŠ-LESKOVAC-VRANJE

Početkom godine Vlada Republike Srbije usvojila je odluku kojom, u interesu poboljšanja nataliteta u zemlji, a i radi veće pomoći mladima, dodeljuje novčana sredstva u iznosu od 200 000 dinara za prvo rođeno dete. Koliku korist zapravo mladi, sa povećanjem inflacije, imaju od toga ?

Želevši da jasnije prikažemo mogućnosti koje stoje ispred mladih roditelja sa sumom novca koju dobijaju od vlade RS, odradili smo mini istraživanje „baby potrošačke korpe“. Spisak koji se odnosi isključivo na stvari koje su neophodne za prvih nekoliko dana nakon porođaja pronašli smo su u jednoj radnji dečije opreme.

Prema našem istraživanju, ukoliko se odlučite da kupujete samo ono najjeftinije, imate mogućnost da ovu kupovinu završite sa novcem koji vam je obećan. Sa druge strane, ukoliko ste ipak od onih koji vole da posvete pažnju svakom detalju i da svom mališanu priušte malo skuplje stvari, potrošaka baby korpa iznosiće duplo više.

Cena kolica ide i do 220 000 dinara, dok vas benkice, zeke i bodići ukupno mogu koštati do 25 000 dinara. Stvari kao što su sterilizator ili pumpica za izmuzavanje mleka koštaju oko 16 000 dinara, odnosno oko 5 000 dinara. Stvari kao što su dubak, hranilica, igračke i nosilica ne nalaze se na spisku i nisu računate u konačni zbir.

Za sam porođaj i nekoliko dana posle njega, neophodnim se smatraju: kolica, krevetac, auto sedište, dušek, posteljina, benkice i stvari za oblačenje bebe, kozmetika za bebu i mamu, pelene, kadica i podmetač za kupanje, toplomer, pumpica za izmuzavanje mleka, dohrana, peškiri, ćebence, baby alarm, sterilizator, grejač za dečiji stomak, pult za povijanje…

Uzevši sve ovo u obzir, pri kupovini najjeftinijih stvari za vašu bebu, biće vam potrebno oko 200 000 dinara, dok će vam preko 400 000 dinara biti potrebno ukoliko kupujete stvari po srednjim cenama.

*Napominjemo da su cene podložne promenama, da je moguće da variraju od radnje do radnje i do sezonskih sniženja, te da je u obzir za pretragu podataka za potrebe ovog teksta uzeta u obzir samo jedna radnja sa dečijom opremom.

Isidora Terzić

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare