Trajković : Prinudili Srbe sa KIM da biraju izmedju Srbije i Šengena

GRAČANICA

Srpska političarka sa Kosova Rada Trajković izjavila je danas  za JUGpress da preporuka Evropske Komisije (EK) o ukidanju viza gradjanima Kosova “ svojom nepromisljenoscu preti pravima srpske zajednice”.

“ Ona, pre svega, prisiljava pet članica EU koje ne priznaju Kosovo,  da ga prihvatanjem njegovih putnih dokumenta de facto priznaju”, rekla je Trajković I dodala da je “još važnije to što  ta preporuka benefite slobodnog kretanja daje samo nosiocima pasoša kosovskih institucija, a iz grupe privilegovanih izopštava vlasnike srpskih pasoša izdatih od strane Koordinacione uprave”.

“ To znači da ukoliko srpski državljanin sa prebivalištem na Kosovu želi da iskoristi svoje pravo na slobodno kretanje unutar EU, on se mora odreći državljanstva svoje matične države – državljanstva koje mu je jasno garantovano Ahtisaarijevim planom”, upozorava Trajković.

Činjenica je da je srpska država, svojom protivustavnom odlukom da Srbima na KiM ne izdaje punopravne srpske pasoše, stavila srpsku zajednicu na Kosovu u situaciju da se danas odlučuje izmedju Srbije i Šengena, ocenila je Traković koja  apeluje na Vladu Srbije da Srbima sa prebivalištem na Kosovu počne  da izdaje punopravne pasoše.

Ona je pozvala EK, Evropski Savet i Evropski Parlament da “na inkuzivniji način pristupe viznoj libralizaciji i da je učine validnom za sve gradjane Kosova, bez političkih uslovljavanja”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare