Tradicija Vranja i juga Srbije u Narodnoj banci

VRANJE-BEOGRAD

Izložba slika Mite Ristića, slikara iz Vranja koja je otvorena u Beogradu, u atrijumu Narodne banke Srbije, naišla je na veliki odziv ljubitelja ove vrste umetnosti.

Na izložbi koju je autor naslovio „Nasleđe prošlosti“ izloženo je

40 eksponata sa etno motivima. Na njima dominiraju ornamenti sa ćilima i raznih narodnih umotvorina, rađene u tehnici ulja i kombinaciji preplitaja platna. Šara vranjskog ćilima osvojila je slikara i vratila ga u prošlost i vreme kada su se ćilimi u ovom kraju tkali svakodnevno.


Mita je prezadovoljan odjekom koji je njegova izložba doživela na sampom otvaranju.

Autor je još uvek pod snažnim utiscima sa otvaranja izložbe, koja je bila izuzetno posećena.


„Utisci su fenomenalni. Presrećan sam što su moje slike izazvale pažnju Beograđana. Mnogi koji su došli hteli su i katalog, ali nažalost nije ga bilo dovojno, jer smo štampali samo 200 komada. Sa velikim zadovoljstvom sam guverneru Narodne banke darovao poklon sa etno motivima, a posebnu čast sam imao da poklonim sliku „Beli most“ koji je simbol grada Vranja. Eksponat će ostati u trajnom vlasništvu Narodne banke“, kaže umetnik.

Ovom umetniku koji stvara više od četiri decenije posebno je bilo drago što su na otvaranje došli i mnogi Vranjanci koji žive u Beogradu, među kojima su i dr Dragan Mikić, načelnik na VMA i nekadašnji prvi čovek „Simpa“ Dragan Tomić.

Mita je s ponosom ističe da je dobio ponudu da svoj stvaralački opus predstavi u emisiji RTS „Šarenica“ koja će na nacionalnoj televiziji biti emitovnana, u nedelju, 6. maja.

Ima još interesantnih ponuda koje podrazumevaju predstvaljanje njegovih umetničkih dela, ali će kako kaže o tome kasnije govoriti kada bude konkretizovano.

Izložbu koju je otvorio direktor Narodnog muzeja u Vranju, Saša Stamenković posetici će moći da vide do 17. maja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare