Kreće popis imovine

VRANJE

U cilju unapređenja baze podataka poreskih obveznika za dve nedelje počeće popisivanje imovine građana Vranja koje će trajati šest meseci, kaže zamenik gradonačelnika Nenad Antić.

On ističe da je Vranje jedna od 45 lokalnih samouprava, koja je obuhvaćena projektom „Reforma poreza na imovinu“. Projekat uvrednosti šest miliona franaka finansira Švajcarska kancelarija za razvoj i saradnju SDC.

„U okviru ovog projekta planirano je angažovanje 16 popisivača, koji će obilaziti kuće i stanove građana i proveravati da li se realno stanje imovine na terenu slaže sa brojem kvadrata navedenim u poreskoj prijavi. Popisivanjem ne samo da ćemo unaprediti bazu podataka o nekretninama, već ćemo i ispoštovati načelo zakonitosti“, kaže zamenikk gradonačelnika.

On dodaje da će svi poreski obveznici, morati da plaćaju porez na imovinu na osnovu tačne kvadrature nepokretnosti koju poseduju.


„Procenjuje se da 25 odsto fizičkih lica ne plaća porez na imovinu, a dobar  deo za obračun ima nerealnu poresku osnovicu. Zato će unapređenjem baze podataka o nekretninama i redovnim izmirenjem poreza na imovinu biti stvoreni uslovi za veća ulaganja u uređenje ulica, škola, vrtića, igrališta, smatra Antić.

Za dve nedelje popisivači kreću na teren. Rok za obavljanje posla je  šest meseci. Njihovo angažovanje biće finansirano iz projekta.

Za pet najuspešnijih gradova i opština obezbeđen je i nagradni fond od milion franaka, koji  finansira Vlada Švajcarske.

Projekat realizuje IMG kroz saradnju sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstvom finansija i Stalnom konferencijom gradova i opština.

Posao su započeli u Požarevcu, Svilajncu, Vrnjačkoj Banji, Trsteniku i Petrovcu na Mlavi. Uskoro počinje u Vranju, Vlasotincu i Somboru. Cilj je da se poveća obuhvat naplate poreza na imovinu

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare