Tradicija se nastavlja, đaci se vraćaju u škole, prosvetari štrajkuju

NIŠ-LESKOVAC-VRANJE

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije  najavila je da će 1. septembra organizovati štrajk u školama širom Srbije tokom kog će časovi trajati 30 minuta. U odluci  Glavog odbora Unije stoji  i da će prvog dana nove školske godine širom Srbije organizovati protestne skupove, šetnje i konferencije za novinare sa kojih će zatražiti korekcije zarada prosvetnih radnika od 20 odsto i isplatu ostatka dugovanja zaposlenima u prosveti u iznosu od 50.000 dinara.

Ovaj sindikat zahteva i promene zakona, pravilnika i uputstava iz oblasti obrazovanja, “uz socijalni dijalog” kao i smanjenje broja učenika na najviše 24 po odeljenju.

Jasna Janković, predsednica UNIJE sindikata prosvetnih radnika Srbije kaže da će prvog dana nove školske godine časovi biti skraćeni u oko 500 škola u Srbiji.

                          „Prosvetari i dalje imaju velike probleme, a jedan od njih je i zarada. Upravo iz tog razloga u školama ne može da se podmladi kadar jer mladi ne žele da rade za ovu platu. Smatramo da je ovećanje plate od 20 posto, možda, bio način da dobijemo novi kadar“, kaže Janković.

                          Jedan od zahteva UNIJE sindikata je i da se broj učenika u odeljenjima smanji na 24. Članovi ovog sindikata smatraju da bi se na ovaj način obezbedila kvalitetnija nastava jer nije isto raditi sa 24 đaka ili sa 33 koliko ih ima u nekim školama u gradskim sredinama, a kvalitet obrazovanja dece je svakako na prvom mestu.

                          Janković dodaje da će pored skraćenja časova 1.septembra prosvetari organizovati i protesti u nekim gradovima i konferencije za novinare kako bi se javnosti objasnilo koji su razlozi za to da i ova, kao i prethodne školske godine, započnu štrajkom nastavnika.

                        „Zahtevi koje smo sada izneli nisu novi. O tome govorimo već godinama unazad ali nas niko ne čuje i nismo se makli sa mrtve tačke“, dodaje Janković.

                        Janković ističe da je jedan od zahteva, koji kako ona kaže ništa ne košta, da predstavnici zaposlenih u školama budu pozivani i na sastanke na kojima se odlučuje o važnim pitanjima vezanim za obrazovanje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare