Torte “ Niš moj grad” i “Roda” osvojile prvu nagradu žirija Tortijade

NIŠ

Pobednik 11. po redu Tortijade koja je danas održana u Domu vojske u Nišu su torte “Niš moj grad” i “Roda torta.”, koje izgledaju kao skulpture od čokolade, oraha, putera. margarina, šlaga.

 Sveopšti pobednik Tortijade  je humanost, jer  manfestacija ima humanitarni karakter a svi izloženi slatkiši, torte i kolači , slavski kolači mogli su da ponesu titulu najblepših, najboljih, najukusnijih.

Humanitarnu Tortijadu organizovali su Unija zanatlija i preduzetnika regiona Južne Srbije i njen predsednik Srećko Dokić.

 Kao i do sada učesnici su došli iz nekoliko gradova, Jagodine, Zajačara, ali su tu bili predstavnici Makedonaca i Slovenaca.

„Ove godine na Tortijadi učestvuje 50 izlagača, za torte 30, za sintne i slavske kolače po 15 izlagača“, kaže Srećko Dokić, predsednik Unije zanatlija i preduzetnika regiona Južne Srbije. “Učesnici Tortijade su se takmičili i u izradi slavskih kolača. Torte delimo ustanovama u Nišu.

Posetioci su mogli da se dive izgledu torti jer ukus će probati oni kojima su torte namenjene. Kolačima su  mogli da se zaslade i prisutni , na njihovo veliko zadovoljstvo jer se vredne domaćice nisu štedele kada su pravile svoja mala remek dela.

Tortu “Niš moj grad” koja izgleda kao knjiga iz koje niču  kulturno-istorijski spomenici  grada, kao što su Čegar, Tvrđava, spomenik Oslobodiocima Niša na Trgu kralja Milana, Bubanj, napravila je Mirjana Živković iz Nipša koja je i prošle godine za tortu Miki i Mini u narodnoj nošnji , dobila prvu nagradu. Kaže da nije očekivala pobedu i ove godine, ali je priželjkivala neku od nagrada. Originalnim idejama za ukrašavanje torte zna da iznenadi i posetioce Tortijade, ali i žiri.

„Ideju za tortu dao mi je suprug, kao i prošle godine, a ja sam je prihvatila i napravila. Izrada je trajala više od deset sati jer je bilo puno detalja, ali mene to više odmara nego što me umara. Ova pobeda sada je podstreh i obaveza da učim i stičem znanja i dalje i bude sve bolja, a kako dve godine zaredom osvajam prvu nagradu mislim da napredujem“, kaže Mirjana Živković, koja dodaje  da vodi računa o tome, ne samo kako će torta izgledati, već i kakvog će ukusa biti, pa joj je to u neku ruku i važnije.

Rukovodeći se idejom da će njena torta otići deci odlučila je da napravi tortu sa puno čokolade jer, kako kaže , “znam da deca taj ukus najviše vole, a ne bih da ih razočaram. Zbog toga i učestvujem na Tortijadi, a nagrada mi je u drugom planu. Prosto I ne razmišljam o tome”.

 Marina Gajić iz Niša je  za zadivljujuču izgledom tortu “RODA” takođe nagrađena prvom nagradom.

Redosled nagrada i nije važan, jer posetioci smatraju da sve zaslužuju isti rang – najbolji,  ali  su se lepotom torti izdvojile i poslatičari  poslastičare Gato , Jelena Ilić ,  Dragana Simić iz Jagodine.

Na Tortijadi se pojavilo i Udruženje Makedonaca u Nišu “Vardar” čije su članice za ovu priliku pripremile sitene kolače i za njih osvojile nagradu i slavski kolač.

“Deo aktivnosti Udruženja su i humanitarne akcije kojima se redovno pridružujemo i to je razlog zašto smo se prijavili i za ovu Tortijadu”, kaže predsednik Udruženja Blage Petruševski. “Uvek se trudimo da se predstavimo makedonskim specijalitetima pa je tako i kada se radi o kolačima i tortama, a posetioce uvek iznenadimo novim ukusima”.

Još jedno udruženje izložiolo je  zanimljive kolače ali i domaći sok, koji nije bio u konkurenciji, ali je oduševio sve koji su ga probali. Udruženje slovenačko –srpskog prijateljstva osnovano 2015. godine.

“Pripremili smo tortu, slavski kolač, pitu od jabuka i sira sa cimetom, sušene jabuke, šljive, slovenačko vino, rakiju. Mi smo Slovenačko – srpsko udruženje i želimo da podjednako prikažemo našu gastronomsku kulturu, rekla je Sonja Nikolić , predsednica Udruženja .  

Udruženje RTV Bum radija i Portala  018 dugi niz godina podržava ovu manifestaciju.

“ I danas smo ovde da posetioce zabavimo dobrom muzikom. Meni je pripala čast da budem i u žiriju . Ove godine je veliki broj ozlagača i posetilaca ove manifestacije. Radimo humanu stvar , sve torte će otici onima kojima će torte i kolači ulepšati dan, a to su deca , uglavnom deca sa posebnim potrebama, …”, rekao je Nikola Panić , iz Udruženja RTV BUm , koji je rekao da će i nadalje podržavati ovu akciju, “dokle god bude trajala.

Kao član žirija Panić je kazao da se žiri rukovodi estetikom, oblikom torti, ali odlučuju i

I ovoga puta slavski kolači otišli su u Saborni hram u Nišu i manastir Sveti Roman.


Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare