Šansa za pokretanje sopstvenog biznisa interno raseljenih

VRANJE

,,Ekonomsko osnaživanje za održivi povratak na Kosovo“,  naziv je projekta koji je predstavljen u Vranju. Projekat finansira Evropska unija, a sprovodi ga organizacija CARE usaradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju i Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije. 

Partneri na projektu su UG Nexus Vranje i Grad Vranje. 

Cilj projekta je ekonomsko osnaživanje ljudi iz kategorije interno raseljenih lica i povratnika koji imaju nameru da se vrate na Kosovo.

„Pod ekonomskim osnaživanjem podrzumevamo njihovo osposobobljavanje da zarađuju. U okviru projekta biće ponuđeni grantovi za pokretanje sopstvenog biznisa, treninzi za pokretanje i vođenje sopstvenog biznisa, kao i treninzi za stručno usavršavanje. Planiramo da u okviru projekta dodelimo 80 grantova vrednosti do 2.300 evra, da obezbedimo 160 obuka za pisanje biznis plana i vođenje sopstvenog posla i da obezbedimo 240 obuka za stručno usavršavanje u periodu od dve godine“, kaže projektni menadžer organizacije CARE Milan Popović.

Korisnicima projekta obezbeđena je savetodavna i podrška kroz organizovane posete Kosovu. Projekat traje 24 meseca.

Na sastanku je predstavljen i konkurs za bespovratnu pomoć za započinjanje sopstvenog posla i obuka za zanimanja za interno raseljena lica i povratnike po Sporazumu o readmisiji koji žele da se vrate na Kosovo i Metohiju.

„Prijava za konkurs je do 1. aprila i odnosi se na sve opštine Pčinjskog okruga.Lice koje dobije grant može da aplicira za obuku i da uključi još jednog člana porodice. To su pokretni biznisi pa se mogu prenositi i na Kosovo, rekla je Nataša Milosavljević iz organizacije NEXUS Vranje.

Obuka će se obavljati u Vranju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare