Tirana traži preispitivanje izveštaja Dika Martija

TIRANA

Socijalistička partija premijera Albanije Edija Rame pokrenula je u parlamentu inicijativu da se od Saveta Evrope traži da preispita rezoluciju iz 2011. godine, kojom je prihvaćen izveštaj Dika Martija o trgovini organima na Kosovu.

U izveštaju Martija iz 2010. godine, koji je usvojila Parlamentarna skupština Saveta Evrope, tvrdi se da su lideri Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) bili umešani u trgovinu organima tokom 1998. i 1999. godine.

Te tvrdnje istražio je američki tužilac Klint Vilijemson, koji je u julu 2014. objavio da nalazi njegovog tima ne uključuju dokaze o trgovini organima, već o drugim ratnim zločinima, prenosi Radio Slobodna Evropa.

To je 2015. godine dovelo do formiranja Kosovskih specijalizovanih veća za istragu navodnih zločina pripadnika OVK protiv etničkih manjina i političkih rivala, počinjenih između januara 1998. i decembra 2000. godine.

U Specijalizovanim većima u Hagu u toku je proces protiv nekih bivših lidera OVK. Među njima su Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići, koji su u pritvoru u Hagu od novembra 2020. godine. U optužnici protiv njih pominju se ratni zločini i zločini protiv čovečnosti, ali ne i “trgovina ljudskim organima”.

Glas Albanije o ovom pitanju će se čuti do Strazbura, rekao je danas Rama na sednici Parlamenta Albanije.

On je kazao da istražni proces nije doneo pravdu pretpostavljenim žrtvama, ali je učinio žrtvama glavne ličnosti OVK.

U rezoluciji čiji je pokrovitelj Ramina stranka navodi se da su tvrdnje Dika Martija o ubijanju ljudi radi vađenja i prodaje organa i ilegalnoj trgovini ljudskim organima u Albaniji i na Kosovu “ostale neargumentovane, neodobrene i nezasnovane na dokazima i činjenicama”.

U tekstu rezolucije Savet Evrope se poziva da preispita Rezoluciju 1782, kojom je odobrila Martijev izveštaj, kao i da “preispita navode o ilegalnoj trgovini ljudskim organima u Albaniji i na Kosovu, u svetlu događaja koji su se desili” tokom poslednje decenije.

Bivši ministar spoljnih poslova Albanije Miljo ocenio je, međutim, da pokretanje rasprave o reviziji Rezolucije 1782 neće biti lako.

To će mnogo zavisiti od broja zemalja koje će to podržati, a mnogo će zavisiti i od lobiranja koje će vršiti ne samo Albanija, već i albanski partneri”, rekao je Miljo.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare