Testovi sa male mature pregledaće se po prvi put digitalno

 NIŠ-LESKOVAC-VRANJE-BEOGRAD

                      Učenici osmog razreda od 5. do 15. juna imaće pripremnu nastavu za završni ispit u svojim matičnim osnovnim školama. Nastavi će prisustvovati učenici koji to žele, u učionicama će ih biti po devet, neki profesori će zakazivati časove za konsultovanje sa đacima i sve u skladu sa merama zaštite koje su preporučene. Završni ispit se održava 17, 18. i 19. juna od 9 do 11 sati, a ove godine sa sobom donosi i nekoliko novina koje neće predstavljati veliki problem ni učenicima ni nastavnicima, jer je probni ispit pokazao da je bilo malo grešaka u tom pogledu.

                     „Testovi koje sada rade osmaci na zadnjoj strani sada ima kod  koji omogućava digitalni pregled testa. Nabavljene su nove mašine koje su  digitalne i koje smo dobili zahvaljujući premijerki, one se nalaze u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja, koji je odštampao sve probne testove koje su učenici prethodnih dana rešavali, ali smo završili i štampanje pravih i rezervnih testova i oni perforirani dolaze do školskih uprava i direktora. Biće u školskim sefovima sve dok ne budu podeljeni učenicima“, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

                     Još jedna od novina je u tome što će sada rešavanje testova i njihov pregled pratiti, pored redovnih supervizora i supervizor koga odredi ministar iz redova inspektora i  spoljnih saradnika savetnika.

                     „Pregled testova je potpuno digitalizovan. Sve školske uprave imaju skenere,  testovi se skeniraju i sve se šalje skening centru u Beogradu i na taj način za samo 12 sati može da se pregleda 200.000 testova. Već 23.juna imaćemo sve rezultate testova sa završnog ispita“, kaže ministar Šarčević i dodaje:

                    „Prvi put će i prepisivanje biti svedeno na minimum, jer će u jednoj učionici biti samo devet učenika pa neće moći da se prepiše. Na ovaj način mala matura će biti potpuno bezbedna, a već 2020. godine se očekuje da  bude potpuno digitalna. Očekujemo da do te godine obezbedimo još dovoljno računara i da se završe nove obuke kako bi svi bili potpuno spremni za nov način polaganja završnog ispita. Pilot program smo probali u vreme pandemije i išlo nam je dobro. Mogućnost greške uvek postoji, jer svuda gde  postoji ljudski faktor postoji i ta mogućnost, ali se trudimo da i to svedemo na minimum. Armija  od preko 850 dodatnih supervizora biće prisutna prilikom otvaranja testova. Više niko neće moći da otvori test, da ga slika, stavi na sajt i da ga cela  zemlja vidi, to više ne može da se desi“, tvrdi ministar Šarčević.

                        Kako će tačno izgledati digitalni pregled testova objašnjava i Dragan Gejo, načelnik Školske uprave u Nišu.

                     „Ove godine nema pregleda testova u školama“, objašnjava Dragan Gejo. „Svi testovi se pakuju u kutije i odlaze za Beograd i sve se pregleda skenerski, a onda se šalje na odgovarajuće punktove na pregled, ali putem mejla. U Nišu će biti devet punktova za pregled testova, a za to su nastavnici obučeni. Oni neće znati čiji test gledaju, odnosno to može da bude test učenika iz Subotice, Beograda, Novog Sada ili nekog drugog grada. Svaki test istovremeno gledaju dva nastavnika, jedan u Nišu i recimo Varvarinu. Ako se ne poklope bodovi, onda se uključuje treći pregledač koji presuđuje o broju poena. Nakon toga rezultati odlaze u centralnu bazu, objavljuju se razultati i kreće upis u srednje škole“, objašnjava Dragan Gejo.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare