Tehnička škola “Rade Metalac” obeležila 137 godina rada

LESKOVAC

Prigodnom svečanošću Tehnička škola „Rade Metalac“ obeležila je 137 godina postojanja i rada. Direktor Danko Danković pozdravljajući okupljene je rekao da se škola tokom svih godina svog postojanja vodi činjenicom da je znanje blago koje svog vlasnika svuda prati.

„U svom dugogodišnjem postojanju dali smo mnoga značajna imena u oblasti nauke, privrede, kulture, politike, sporta… Verujemo da ova generacija može i više i bolje i da će nakon školovanja krenuti putevima uspeha prethodnih generacija. Iz godine u godinu ulažemo napore da obezbedimo što bolje uslove učenicima i zaposlenima u školi. Veliki podršku imamo od lokalne samouprave, resornog ministarstva i brojnih organizacija koje su prepoznale naš rad i zalaganje. Učestvovali smo u nekoliko projekata značajnih za život i rad škole. Četvrta smo škola u Srbiji koja je dobila Mejkers lab, a on nas je promovisao našu školu i grad Leskovac širom Srbije. Nastavićemo i dalje da radimo na poboljšavanju uslova rada i znanja nastavnika, da svake godine budemo makar malo bolji, jer nema većeg bogatstva od naših mladih ljudi niti veće obaveze od ulaganja u njihovo obrazovanje i vaspitanje. Naša škola danas obrazuje učenike u tri područja rada – mašinstvo, elektrotehnika i saobraćaj, i u 12 obrazovnih profila imamo 1220 učenika.“

U ime lokalne samouprave čestitke je uputila članica Gradskog veća Brankica Stamenković, koja je naglasila da put dug 137 godina ove škole nije bio nimalo jednostavan.

„Menjali su se obrazovni profili, način rada od prve stručne škole za učenike u privredi, preko zanatsko-trgovačke do metalskog školskog centra i još dosta promena, koje su doprinele da postanete jedna od najvećih škola, ne samo u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu, već u ovom delu Srbije. Nastavnici, učenici, rukovodstvo škole, svi vi zajedno, pokazali ste značajne rezultate u učenju i radu, primer ste kako može i mora da radi jedna učenička zadruga, a mi smo svi ponosni što se upravo eksponati koje vi izrađujete u svojim radionicama nalaze u mnogobrojnim naučnim parkovima širom naše zemlje i to služi na ponos našeg grada, a mi smo srećni što kao grad možemo da unapređujemo uslove u vašoj školi.“ (kraj) IS/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Miodrag
Miodrag
1 godina pre

Sve ovo stoji, ali se zaboravlja da je ova škola školovala stolare, tapetare, lakirere, … A danas takve škole nema, a po strugarama i fabrikama nameštaja u Leskovcu i okolini većinom ne rade odgovarajući radnici, sa odgovarajućim kvalifikacijama. I nikoga za to nije briga. Čemu onda školovanje, kad kvalifikovanost, završena škola nije bitna.
Za motanje kablova je nepotrebna kvalifikacija.
Uostalom, imamo medicinske sestre sa završenim poljoprivrednim, tekstilnim, … školama.
A medicinske sestre sa legalno završenom školom čame na tržištu rada. Valjda nisu dovoljno podobne.

Aleksandar
Aleksandar
1 godina pre
Odgovori  Miodrag

Skola postoji u Grdelici sa drvopreradjivackom strukom ali je slaba zainteredovanost ucenika.Skola je imala i profil po dualnom sistemu ali od svih privatnih firmi u Leskovcu i okolini samo jedna ispunjava uslove da primi djake na praksi, ali njih to ne zanima.Ostalima trebaju radnici ali da dodju sa znanjem kako da 10-tak godina rade u struci.Inace uslove ne ispunjavaju po Privrednoj komori tj.ZASTITI NA RADU.