Tatjana je jedini lekar u Srbiji koji razgovara sa gluvim i nagluvim osobama

  NIŠ

Doktorka Tatjana Ristić je zaposlena u zdravstvenoj ambulanti Rasadnik niškog Doma zdravlja  i jedini je lekar u Nišu, nije zvanično ali verujemo  i u Srbiji, koji je naučio osnove znakovnog jezika kako bi olakšao komunikaciju sa svojim pacijentima. Kaže da su joj njena četiri pacijenta bili motivacija da se prihvati ovog poduhvata jer je želela da im pomogne tako što će ih razumeti kada dođu kod nje. A jedan od najvećih problema gluvih i nagluvih osoba je to što ne mogu dobro da se sporazumeju sa svojim lekorom. Tanje je prekinula to i svoje pacijente kao i oni nju razume savim dobro.

 „Imam pet  gluvih pacijenata i jednostavno sam želela da se što bolje razumem sa njima što je sasvim normalna potreba svakog lekara.Sada razumem Vladu, Dejana, Dragicu, Božu. To su moji pacijenti. Da bih mogla da radim svoj posao kako treba mora da postoji dobra komunikacija sa pacijentima.  Ta potreba je, zbog bojazni da se nešto ne pogreši, još izraženija ako je pacijent gluva osoba. Da bi ste mu pomogli na pravi način, prvi korak je da ga dobro razumete šta vam kaže.Sada kada uđu i pokažu znakovnim jezikom šta soećaju ili šta im je potrebno ja znam kako da im pomognem, da im prepišem lekove ili ih pošaljem na dalje lečenje. U suprotnom mogli smo samo da gledamo jedni u druge“, objašnjava doktorka Ristić lični motiv zbog kojeg je naučila znakovni jezik.

                                      Dodaje da joj je poznavanje znakovnog jezika najviše pomoglo u vreme korone kao i sada što joj pomaže jer u zdravstvenim ustanovama još uvek moraju da se nose maske. U uslovima sa maskama na licu sporazumevanje sa pacijentima je postalo gotovo nemoguće.

                               „Naučno je dokazano da 30 posto reči pacijenti, odnosno gluve osobe koje su uzgred i pacijenti koji dolaze zbog neke bolesti, mogu da pročitaju sa usana. Neki od njih su vrlo uspešni u tome. Sada nosimo maske i oni ništa ne mogu da pročitaju sa usana. Za razliku od opština i SUD-a gde gluve i nagluve osobe takođe idu i da imaju tumača koji ne nosi masku i na odgovarajućoj je udaljenosti. Ne nose čak ni vizire ubog odsjaja svetlosti koja može da ometa čitanje sa usana. Kod nas toga nema. Mi moramo da nosimo maske.  Jedini vid komunikacije bio je upravo taj znakovni jezik“, kaže dr Tatjana Ristić.

                                Doktorka Tatjana Ristić kaže da za nju nije ništa čudno to što je naučila znakovni jezik jer smatra da je to najbolji način da na najkvalitetniji način liči svoje pacijente koji ne čuju . Sada joj je sve lakše, njoj, ali pre svega njenim pacijentima. Oni pokažu šta im je a ona im objasni šta i kako dalje da bi se izlečili. Ako je potrebno napiše samo lekove, ako je situacija ozbiljnija rade se laboratorijske analize, daju se uputi za dalje lečenje. I svi se razumeju, a to je, čini se, i najvažnije. Olakšan je put  do izlečanja  pacijenata.

                            „Jedini motiv da neko nauči znakovni jezik je upravo taj – da bolje razume svoje pacijente, kako bi ih kvalitetnije lečio. A onda usledi s njihove strane pokazivanje emocija – da im je drago što znate njihov jezik, da ih niste zapostavili. Ne retko na izveštaju lekara stoji teška komunikacija između lekara i gluvog pacijenta. Kome teška, zašto teška. Teška pacijnetu ili lekaru. Doktor je taj koji treba da razume pacijenta“, kaže dr Tatjana Ristić.

                        Kada je počela da uči znakovni jezik akcenat je stavljen na medicinske izraze, a onda je učila i reči za svakodnevnu komunikaciju.

                        „To je zbog što želim da ih pitam i za porodicu, kako su, šta rade, da li su svi zdravi, da li ima naslednih bolesti u porodici. Tako se bolje razumemo. Lekar u svakoj situaciji mora da uspostavi dobar odnos sa pacijentom, da pokaže bliskost i zainteresovanost, a još kada pokažete zainteresovanost i za rešenje njegovog problema učenjem jezika koji on razume, onda to ima vrlo pozitivan efekat“, objašnjava dr Tatjana .

                       Podaci pokazuju da u Nišu živi oko 600 do 700 gluvih i nagluvih osoba.

                      „To je neki zvanični podatak ali je pitanje koliko gluvih i nagluvih osoba ima koje nisu u udruženju i nigde se ne pojavljuju“, kaže dr Tatjana Ristić.

                           Posvećenost doktorke Ristić da na ovaj način komunicira sa pacijentima izazvala je veliko iznenađenje kako kolega tako i samih pacijenata. Dobra vest je da je još jedan lekar niškog Doma zdravlja upisao kurs znakovnog jezika. U pitanju je doktorka Maja Radenković budući specijalista ORL medicine.

                    „To je odlična vest za naš Dom zdravlja, za naš region a posebno za  naše pacijente“, zaključuje doktorka Tatjana Ristić koja se ni jednog momenta nije pokajala zbog učenja znakovnog jezika.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare