Krađa umetničkog dela na Starom groblju “Gorica” u Nišu

NIŠ

Bareljef, rad poznatog niškog slikara i vajara Aleksandra Šakića,  skinut je sa spomenika na niškom Starom groblju. Ovo vredno umetničko delo bilo je sastavni deo nadgrobnog spomenika dr Milošu Miloševiću koji čini jedinstvenu celinu sa spomenikom solunskom ratniku, junaku sa Kajmakčalana potpukovniku Dimitriju Stankoviću na kojem se, takođe, nalazi bareljef rad vajara Dejana Bogdanovića. Krađa umetničkih dela na Starom groblju “Gorica” prvi su primetili članovi Udruženja  stvaralaca Niša “Car Konstantin” koji su tokom obilska i istraživanja spomenika na “Gorici” primetili vadalsko delo.

 “Tokom poslednjih par godina, od kada traje istraživanje Starog groblja “Gorica” u Nišu uočili smo nekoliko sveže raskopanih grobova sa polomljenim nadgrobnim pločama, desetak novooborenih spomenika naših sugrađana, polomljene delove spomenika, skrnavljenje grobova,  … “, kažu u ovom Udruženju.

                        “Krajem maja ,31, u popodnevnom obilasku Starog groblja u Nišu sa kolegom istraživačem, naš član Miroslav Veličković uočio je oboren spomenik apelacionog sudije u penziji, rezervnog potpukovnika, junaka sa Kajmakčalana Dimitrija Stankovića i dr Miloša Miloševića, pravnika koji čine jedinstvenu spomeničku celinu na grobu. I ovaj oboreni spomenik bi bio samo jedan u nizu spomenika koji se gotovo svakodnevno uništavaju na Starom groblju u Nišu, da nije sa ovog spomenika nasilno skinut i odnet, verovatno ukraden bareljef, rad Aleksandra Šakića, vajara iz Niša”, ističu članovi Udruženja.

                      Na bareljefu, koji je više od 50 godina ukrašavao porodični spomenik i celo Staro groblje “Gorica” u Nišu predstavljena je kompozicija sastavljena iz tri epizode iz života dr Miloša Miloševića, prva kako posmatra štamparskog radnika, druga koja predstavlja obezglavljenog čoveka od nemačkih vojnika i treća sa prikazom roditelja koji čekaju sina koji nikada neće doći.

                          Članovi Udruženja stvaralaca Niša “Car Konstantin” su u proteklom periodu istraživali stara groblja u Nišu i kao razultat rada objavljene su dve knjige. Živojin Stanisavljević i Milan Dimitrijević su priredili knjigu “Stara groblja i spomen grobnice u Nišu”  a Miroslav Veličković “Spomenici vojnika i ratnika na Starom groblju u Nišu”.

                           Ove knjige, filmski prilozi i ostale aktivnosti članovi udruženja sprovode da bi ukazali na višedecenijsku nebrigu lokalne uprave i institucija prema Starom groblju “Gorica” a kao posledicu ove nebrige dešava se uništavanje kulturno-istorijskog nasleđa na Starom groblju “Gorica” u Nišu.

                           “Nadamo se da je ovo, posle krađe skulptura Marina Studina Anđeo sa lirom i Antuna Augustinčića Prelje poslednja krađa. Anđeo sa lirom je ukraden 10. januara 2006. godine i nikad nije pronađena. Prelja, ukradena u novembru iste godine je pronađena. Procena je da je, tokom perioda nebrige koji i dalje traje, sa groblja nestalo više od 100 bisti i dekorativnih elemenata. Na Starom groblju “Gorica” u Nišu ima još dosta vrednih spomenika i umetničkih dela i vreme je da nadležni preduzmu konkretne korake. Kao prvo da ovo groblje proglase Memorijalnim parkom i da organizuju čuvarsku službu i redovno održavanje”, ističu u Udruženju.

                       Na  Starom groblju je od 3000 spomenika onih koji su na različite načine zadužili Niš i Srbiju, više od 200 koji zaslužuju da budu izdvojeni zbog svoje posebnosti i vrednosti. Na ovom kompleksu počivaju Stanko Vlasotinački, pukovnik Milovan Nedić, Pavle Stojković, vođa ustanika Nikola Rašić, Atansije Petrović-učitelj Tasa, serdar Jole Piletić , jedna od osnovačica Kola srpskih sestara Ljubica Luković i drugi proslavljeni ratnici, pesnici, industrijalci, sveštenici, čiji spomenici, uz sve ostale, propadaju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare