Tara rafting: Doživite uzbuđenje u najdubljem kanjonu u Evropi

(P)

TARA

Rafting na Tari je vrhunski adrenalinski izazov, neobična avantura i nezaboravan odmor za sve prave ljubitelje prirode. Sigurno ste čuli od nekoga iz vašeg okruženja kako hvali svoje iskustvo raftinga na reci Tari. Međutim, ako sami niste doživeli ovo iskustvo do sad, možda vam je potrebna pomoć da razumete šarm reke Tare i koje su znamenitosti, pogledi i vidikovci dostupni.

Tara je na svom toku dugom 145 kilometara napravila skoro 100 kilometara dug i 1,3 kilometra dubok kanjon. Kanjon Tare je najdublji u Evropi i jedan od najlepših na svetu. Zbog svoje čiste pitke vode, bogate vegetacije i divljači, sa značajnim brojem endemskih vrsta, kanjon Tare je pod zaštitom Uneskoa i jedna je od 25 svetskih prirodnih dragocenosti.

Ovaj kanjon je pravi raj za avanturiste, nudi ugodan i aktivan odmor i omogućava posetu veličanstvenim brzacima, čistinama, vodenicama, starim crkvama, manastirima i mostovima. Tu su i prekrasni prirodni fenomeni koje će vas ostaviti bez daha.

Iako reči i fotografije ne mogu u potpunosti da opišu ovo iskustvo, pokušaćemo da vam objasnimo zašto bi trebalo da isprobate rafting Tarom.

Šta možete očekivati od rafting avanture?

Kanjon Tare je godinama centralno mesto okupljanja ljubitelja raftinga i kanjoninga širom sveta. Poslednji deo reke je najatraktivniji za brzi strmi rafting jer ima više od 20 penušavih brzaka. Osim toga, brojni planinski izvori ulivaju se u reku Taru celom njenom dužinom, formirajući ledene vodopade izuzetne lepote čiji se huk odbija o stenovite rubove kanjona.

Uz tok reke, Tara pruža sve što svaki ljubitelj divljine može da poželi:

  • Kamene i šljunčane terase,
  • Divlje plaže,
  • Guste borove šume,
  • Visoke litice sa preko 80 misterioznih pećina.

Reke Tara i Piva predstavljaju najobimnije zalihe pijaće vode u Evropi i često se nazivaju Suze Evrope. Spajajući se u Šćepan polju, formiraju još jednu rečnu lepotu – smaragdnu Drinu.

Po preporuci Nacionalne geografije, u 2012. godini Tara i rafting na Tari su nagrađeni prvim mestom za obilazak života.

Koje su prednosti raftinga Tarom?

Iskustva onih koji su već upoznali čari raftinga na reci Tari su veoma pozitivna, a najveći utisak koji ostavlja je lepota prirode.

Kanjon Tare tokom leta ima visoke temperature vazduha koje prelaze 30 stepeni Celzijusa, dok je noću uvek prijatno hladno. U letnjim mesecima, temperatura vode se kreće od 7 do 12 stepeni.

Uz dobro opremljene čamce i licencirane i iskusne skipera, rafting na Tari vam omogućava da se opustite, kupate, pecate ili jedete ukusnu hranu našeg kraja.

Provođenje vremena u prirodnom okruženju, gledanje vode, zelenila i planina, kao i posmatranje ptica pozitivno utiče na vaše mentalno i fizičko zdravlje. Može vam pomoći da se rešite stresa, ljutnje i osećaja usamljenosti, poboljša vaše samopouzdanje i budete aktivniji.

Šum reke koja žubori i bučanje vodopada takođe vas teraju da se povežete s prirodom i pronađete mir. Istraživanja su pokazala da priroda može imati blagotvoran uticaj na anksioznost i depresiju.

Kada je najbolje vreme za rafting?

Reka Tara je plovna skoro 100 kilometara. Kanjon se može podeliti na dva dela – gornji i donji. Postoje dve polazne tačke za plovila kao što su čamci, splavovi, kajaci i kanui. U gornjem delu kanjona polazište je Splavište, a odatle počinju Tara rafting ture i prolaze kroz ceo kanjon.

Tara nikada nije ista i uvek nudi nešto novo. Najbolji period za rafting Tarom je kad god poželite. Pravu adrenalinsku avanturu očekujte u maju i junu, kada je reka divlja. Letnji meseci jul, avgust i septembar su idealni za porodičnu avanturu, kada je reka mirna.

Neki brzaci nestaju sa smanjenjem vodostaja tokom vrelih letnjih dana. Ipak, pojavljuju se novi i jednako atraktivni brzaci koje niste mogli da vidite u periodu visokog vodostaja, pa se često kaže da se istom rekom ne može proći dvaput.

U posljednjih tridesetak kilometara svoje granice reka Tara teče između Republike Srpske i Crne Gore. Zbog toga je neophodno da sa sobom imate ličnu kartu ili pasoš.

Zašto bi trebalo isprobati rafting na reci Tari?

Ako ste željni avanture i iskustva raftinga na reci Tari, postoji opcija da se obratite turističkoj agenciji specijalizovanoj za ovu aktivnost. Oni će vam pružiti stručne vodiče koji će vas provesti kroz kanjon, osigurati da imate kvalifikovane skipere i potrebnu opremu, te vam dati sve neophodne informacije. Ukratko, turistička agencija će vam pomoći da organizujete i isplanirate vaš rafting, tako da se potpuno možete prepustiti uživanju u prirodi i avanturi.

Uzbuđenje, adrenalin, sanjivi prirodni pejzaži kojima se možete diviti sa vrha kanjona Tare, svež planinski vazduh – sve to i više je ono što možete da očekujete od rafting avanture na Tari. Napunite se dobrim raspoloženjem, pozovite sjajno društvo i budite spremni da osetite oduševljenje kao nikada do sada!

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare