Veće osnovice za plate predsednika, poslanika i imenovanih lica

BEOGRAD

Administrativni odbor Skupštine Srbije doneo je odluku da se poveća osnovica za obračun i isplatu plata za predsednika Republike, narodne poslanike i imenovana lica u službi predsednika i službi Skupštine, u skladu sa Zakonom o budžetu za 2023. godinu.

Predsednik Administrativnog odbora Milenko Jovanov podsetio je na današnjoj sednici da je Zakonom o budžetu propisano da se korisnicima budžetskih sredstava plata poveća za 12,5 odsto od januara ove godine.

Veće osnovice za plate predsednika, poslanika i imenovana lica

Kada je reč o osnovici za obračun i isplatu plate predsednika, kao i poslanika, ona iznosi 12.179,53 dinara neto, dok je osnovica za obračun plata za imenovana lica u službi predsednika, ali i Narodne skupštine 4.141,45 dinara.

Poslanik grupe “Ujedinjeni” Janko Veselinović ocenio je na sednici da ministri u Srbiji imaju relativno niske plate, dodajući da čak pojedini državni sekretari imaju veće plate od ministara.

“U poređenju sa okruženjem, plate ministara su nesrazmerno niske, ali tu dodajem ‘ali’. Bojim se da ministri ne žive od ovih plata”, ocenio je Veselinović.

Ukoliko imaju neku stručnost bolje im je da se time bave, pa da budu lekari, profesori na fakultetu jer bi, kaže Veselinović, imali veće plate, a manje odgovornosti.

Kako je prokomentarisao, po sadašnjem stanju, da bi neko bio ministar, treba da je “ili lopov ili lud”, na šta mu je Jovanov odgovorio:

“Ja sam mislio da ste se vi kandidovali na izborima da pobedite i formirate vladu i da budete ministri, sad koji je razlog, sami ste naveli dve mogućnosti, pa valjda znate razlog za to”, rekao je Jovanov.

Obradović: Srpski poslanici imaju najniže plate u regionu

Šef poslaničke grupe Srpski pokret Dveri Boško Obradović rekao je da treba da se prikažu uporedna primanja poslanika, ministara i predsednika na nivou cele Evrope, dodajući da su ranija istraživanja pokazala da srpski poslanici imaju najniže plate u regionu, a onda i u Evropi.

Smatra da se plate državnih funkcionera ne povećavaju jer se, kaže, političari plaše kako bi to uticali na njihov rejting. Ocenio je da je reč o licemerju.

“Postavlja se pitanje da li državni funkcioneri sa takvim obimom aktivnosti i troškova, primera radi, da pomenemo samo oblačenje, mogu to da priušte. Koliko to košta? I može li da sve to da se kupi od tih primanja”, zapitao se Obradović.

Obradović je pitao i da li to znači da državni funkcioneri treba da traže dodatne fondove da bi dopunili primanja do realne visine za normalan život, te je u tom kontekstu pomenuo mogućnost korupcije.

On kaže da “nije normalno” da predsednik ima platu od oko 130.000 dinara, smatrajući da se sa niskim platama povećava stepen korupcije.

Obradović je rekao i da će podržati povećanje plata ukoliko se to odnosi i na zaposlene u skupštinskim službama, a Jovanov mu je odgovorio da hoće i da je već Zakonom o budžetu to propisano.

Aleksić: Plata predsednika manja od plata direktora pojedinih javnih predeuzeća

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić kaže da će sa povećanjem predsednik imati platu od 150.000 dinara, ali koja je, kaže, manja od plata direktora pojedinih javnih predeuzeća, agencija, nezavisnih tela.

“Niko me ne može ubediti da to nije demagogija”, rekao je Aleksić i dodao da, recimo, direktor Pošte ima oko 500.000 dinara platu, Zaštitnik građana oko 400.000 dinara, direktor Republičkog zavoda za statistiku 440.000.

Članovi Administrativnog odbora su danas dali i pozitivno mišljenje da ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović može da obavlja i posao naučnog savetnika u Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo u Beogradu.

Izvor: RTS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare