Tara „poklonila“ himnu školi sa porukom za buduće generacije

NIŠ

Tara Petrović, učenica osmog razreda Osnovne škole „Vožd Karđorđe“ u Nišu je  za rastanak sa profesorima koji se bliži napisala himnu u kojoj je vršnjacima, generacijama koje se sada školuju i generacijama koje će tek doći poručuje da je biti učenik „Vožda“ predivna stvar i da je znanje nešto najvrednije za mlade ljude, a škola čiji je đak nesebično im to pruža. Himna Voždovoj školi koja će se na svakoj školskoj proslavi slušati premijerno je izvedena na obeležavanju 133 godišnjice OŠ „Vožd Karađorđe“. Niko, počev od profesora preko učenika do roditelja nije ostao ravnodušan da stihove koji govore o ljubavi prema jednoj od najstarijih škola u gradu.

                  Himnu je Tara napisala sama, počev od stihova do muzike.

                  „Želela sam na ovaj način da se zahvalim profesorima i svojim vršnjacima za svaki dan koji sam provela u školi, a tu sam već osam godina. Za to  vreme naučila sam puno toga, da je znanje najvažnije što možemo da dobijemo od nekako, da se drugarstvo uči a drugovi se ne traže nego stiču, ali i da škola treba da se voli. Najvažnije je upravo to prijateljstvo koje se rađa u osnovnoj školi i koje se ne zaboravlja a traje i kada napustimo učionice i krenemo dalje“, kaže Tara.

                  Ideju da napiše Himnu Voždove škole rodila se iz ljubavi prema školi, a podršku je dobila i od profesorke srpskog jezika.

                   „Već se bavim pisanjem poezija tako da nije bilo teško pretočiti misli u reči, a kako sviram i klavir odlučila sam da rečima dodam i muziku. Sve je počelo u vreme letnjeg raspusta. Radila sam predano i iskreno se nadam da će se ono što sam uradila dopasti i budućim generacijama“, dodaje Tara.

               Tara  je odlična učenica. Ide i u Muzičku školu, šesti je razred na odseku za klavir. Zaljubljena je književnost i piše poeziju.

               „Već tri godine  učestvujem na Književnoj koloniji u Doljevcu. Tamo se osećam predivno. Stekla sam i nove prijatelje a zajednička nam je ljubav prema poeziji. Upoznala sam i mnoge pesnike i pisce od kojih smo dosta naučili. Redovno učestvujem na konkurse, dobijala sam i nagrade a nekoliko pesama koje sam napisala pronašle su svoje mesto i zbornicima poezije. Za školu se takmičim iz srpskog jezika na Književnoj olimpijadi. Osvojila sam treće mesto na okružnom takmičenju“, nabraja Tamara.

                Do kraja školovanja u OŠ „Vožd Karađorđe“ ostalo je još malo, ali planovi za budućnost već postoje.

                 „Odlučila sam da upišem Muzičku školu u Nišu, odsek klavir i nadam se da ću uspeti u tome“, zaključuje ova mlada i talentovana osnovka.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare