Tamara i Stefan oslikaće mural Jovanke Bončić u Nišu

NIŠ

Konkurs za izradu murala koji su posevećeni izuzetnim ženama Srbije i koji će biti oslikani u nekoliko gradova u zemlji je zatvoren, a umetnici koji će na ovaj način oživeti sećanje na najznačajnije žene 20. i 21. veka  u okviru projekta „Izuzetne žene Srbije“ su izabrani. Projekat realizuje i konkurs je raspisala   Ambasada Kraljevine Holandije, u saradnji sa Centrom za ženske studije, Kulturnim centrom „Grad“ i gradovima u Srbiji.                             

Mural inspirisan  Jovankom Bončić u Nišu oslikaće Tamara Osmajlić i Stefan Stojanović.

                            

Tamara Osmajlić rođena je u Beranama, a master studije Fakulteta umetnosti završila je u Prištini. Iza nje je veliki broj, kako individualnih tako I kolektivnih izložbi, ali i oslikanih murala, u Beranama, Bujanovcu, Kosovskoj Mitrovici, Berlinu…

                               Stefan Stojanović rođen je u Vranju, a studije grafičkog dizajna završio je na Fakultetu umetnosti u Prištini. Njegova oblast umetničkog delovanja je ulična umetnost. Izlagao je na oko 15 kolektivnih izložbi, a individualno se javnosti predstavio retrospektivnom izložbom grafita u Galeriji narodnog univerziteta u Vranju. Njegovi murali mogu se videti širom Srbije i Crne Gore, u Požarevcu, Belgrade, Čačku, Bujanovcu, Knjaževcu, ali i u Berlinu. Dobitnik je nagrade Grand Prix za animirani film “Enter” na Festival kratkog filma za mlade, Karlovac, Hrvatska, 2008. godine.

                           Jovanka Bončić rođena je 5. jula 1887. godine u Nišu. Prva tri razreda osnovne škole završila je u Požarevcu, gde joj je otac bio advokat, a četvrti i šest razreda gimnazije u Vranju, gde joj je otac bio predsednik Okružnog suda i okružni načelnik. Pohađala je Treću mušku gimnaziju u Beogradu gde je maturirala 1905. godine i upisala se na Arhitektonski fakultet Velike škole koja je te godine proglašena Univerzitetom. Nakon završenog sedmog semestra i prakse stečene u Državnim železnicama Jovanka Bončić se uputila u Nemačku na dalje školovanje. Studije arhitekture je nastavila na Visokoj tehničkoj školi u Darmštatu.

                      U analima ovog prestižnog evropskog univerziteta, zabeleženo je da je Jovanka Bončić akademsko zvanje arhitekte i diplomu inženjera stekla 18. jula 1913. godine čime je postala prva žena u istoriji Nemačke koja je stekla diplomu inženjera.   O neobičnosti tog događaja svedočio je pre jednog veka berlinski list “Ilustrovane novine”, koji je na celoj naslovnoj strani objavio fotografiju diplomaca, gde je jedina devojka među mladićima bila i mlada Jovanka Bončić.

                       Koliko je Jovanka Bončić značajna u nemačkom “gradu nauke” potvrđuje i činjenica da jedna nagrada koju dodeljuje Univerzitet u Darmštatu, kao i jedna ulica u studentskom kampusu nose njeno ime.  Nagrada “Jovanka Bončić” dodeljuje se ženama za posebna naučna dostignuća u oblasti materijala i geonauke. U Nišu dugo nije imala nijedno obeležje, da bi na inicijativu Društva za očuvanje tradicije i ulepšavanje Palilule -„Sokak“ “ dobila ulicu na Paliluli.

                         Umetnici i umetnice širom Srbije će putem ovog konkursa oslikavanjem murala prikazati deset izuzetnih žena,  Požega – Mitra Mitrović, Aleksinac – Jelena J. Dimitrijević, Kragujevac – LJubica Marić, Kruševac – Vera Nikolić, Niš – Jovanka Bončić Katerinić, Novi Sad – Verica Crvenčanin Kulenović, Beograd – Gina Ranjičić i Jelisaveta Načić, Tutin – Hafiza Demirović, Grocka – Branislava Perović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare