Počinje rekonstrukcija parka kod suda koji je izgrađen 1974.godine

NIŠ

Postavljanjem ograde oko delova parka kod Suda  na kojima će se odvijati radovi počela je njegova rekonstrukcija. U prvoj fazi radova u planu je orezivanje i uklanjanje stabala koje je bolesno i koje prestavlja opasnost za prolaznike, tvrde nadležni.

Nakon toga kreće rekonstrukcija parka koja podrazumeva više kvadrata pod zelenilom, veći broj stabala i veće površine pod sezonskim rasadom. U planu je i zamena mobiljara ali i novo osvetljenje u parku sa rustičnim kandelabrima. Prema rečima Mihajla Miljkovića, direktora JKP „Zelenilo“ i Nemanje Miloševića iz kabineta gradonačelnice Niša, kada svi radovi budu završeni Niš će dobiti park, ili skver kako se ovakve površine definišu, po svim svetskim standardima koji će biti i lepši i raskošniji.

      „Prilikom rekonstrukcije  parka uklonićemo nekoliko stabala. To je crni jasen  sa kojeg je 2006.godine pala jedna grana i usmrtila prolaznika. Gorski javor je takođe predviđen za uklanjanje jer ima truleži na njemu, a još  tri sadnice će biti uklonjene jer su izgubile dekorativnost, a i  srasle su uz same  staze i svojim žilama su poremetile asfaltni deo. Umesto ovih biće zasađene  24 nove sadnice. Biće to najsavremenije dekorativne sadnice po uzoru na svetske parkove. Zasadićemo dekorativne trešnje, dekorativne šljive,  pet do sedam lagerstroemija, indijskih jorgovana, koji su jako efektni i trenutno je to jedna od najpopularnijih sadnica koja se sadi u svetu. Napravićemo zelenu barijeru prema podzemnim kontejnerima, biće tu 20 do 30 zasada dekorativnog šiblja upotpunjenog sa sezonskim rasadom. Povećaćemo zelenu površinu, broj biljaka i broj sezonskog rasada tako da ćemo dobiti jedan savremeniji park“, tvrdi Mihajlo Miljković, direktor JKP „Zelenilo“ .

      Postojeća površina parka od 2100 kvadratnih metara od čega je tri četvrtine pod zelenilom ili oko 1500 kvadrata, biti povećana  za dodatnih 50 kvadrata nove zelene površine. 

    „ Povećanje zelene površine dobićemo rekonstrukcijom staza za pešake i uklanjanjem ploča koja su postavljene kod česme. Taj prostor će biti dodatno ozelenjen. Ono što je jako bitno  to je da ćemo nastaviti sa navodnjavanjem glavnih parkova tako da ćemo  imati irigacioni sistem za polivanje na celoj površini parka što će dodatno doprineti lepšem izgledu parka jer će trava tokom cele godine biti zelena“, objašnjava Miljković.

     Sam park dobiće i novi,  elipsasti oblik. 

     „Promenićemo i staze, a beton će biti zamenjen sa tri različite vrste behaton pločica čija će boja da prati boju fasade Narodnog pozorišta i Suda. Pratićemo i potebe pešaka i tamo gde su se  u ranijem periodu pojavile divlje putanje preko zelenih površina , sada će  biti uređene staze. Oni će voditi od Dečije biblioteke do centra parka i od pešačkog prelaza kod Narodnog pozorišta ka, takođe, centralnog dela parka“, dodaje Nemanja Milošević.

   U parku će biti zamenjen i mobilijar, a Grad Niš je jedan od pet evropskih gradova koji ima Katalog urbane opreme  koji je usvojen pre nekoliko godina i koji ima zadatak da napravi vizuelni identitet pojedinih delova grada. Biće postavljene i posebne klupe kao i posebne đubrijere.

   „Menja se i osvetljenje u parku i u saradnji sa gradskim urbanistom postavićemo osvetljenje koje će biti iznenađenje za mnoge“, kaže Milošević.          

   U rekonstrukciju parka uključeno je nekoliko preduzeća, JKP „Zelenilo“, potom JKP „Parking servis“ kao i Direkcija za izgradnju grada koja  ima svoje podizvođače.    Park kod Suda izgrađen je 1974. godine i nakon toga nije urađena ni jedna rekonstrukcija

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare