Talenat  je osobina bez ikakvih ograničenja

NIŠ

Prvi put sva niška udruženja osoba sa invaliditetom zajedničkom svečanošću obeležila su svoj međunarodni dan u Oficirskom domu. Ovom prilokom akcenat je stavljen na nadarene i talentovane osobe sa invaliditetom, a ne na probleme sa kojima se oni susreću. Iz udruženja kažu da se vidi pomak u pogledu uključivanja osoba sa invaliditetom u društvene aktivnosti. Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležen je u Oficirskom domu u Nišu. Svečanosti su prisustvovali predsednik Skupštine Grada, dr Boban Džunić i zamenica gradonačelnice Niša, Dušica Davidović.

                            „Grad će sve činiti da i u narednim godinama kao i do sada  poboljša kvalitet života osoba sa invaliditetom. Mi smo pre par dana  u gradskoj kući imali sastanak sa predstavnicima svih udruženja osoba sa invaliditetom, prepoznali smo njihove potrebe i probleme i ta bliža komunikacija jeste neophodna da bi smo  mogli da sagledamo i rešimo sve ono što je problem osoba sa invaliditetom“, kazala je Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice Niša.

                           Predsednik Skupštine grada Niša Boban Džunić je istako da društvena zajednica mora da preduzeme krupne  korake kako bi smo  ovim ljudima izašli u susret u svakom pogledu.

                           „Moramo da im pomognemo da ostvare sve ono što zaslužuju. Primera radi Skupštinska sala koja se nalazi u zgradi gradskih uprava nema lift i mi već dve godine iniciramo taj projekat i taj problem je vidljiv. Nadam se da ćemo zajedno sa svim društvenim struktura u gradu uspeti da izađemo bar iz tog problema i da ljudima kojima je potrebno da obavljaju svakodnevne poslove u gradskim upravama  omogućimo da do  njih stignu na adekvatan način. I ne samo to, vidljivo je i da na nekim pešačkim pralazima ivičnjaci nisu spušteni, vidljivo je i da postoji nepažnja samih nas koji ne pružamo dovoljno pažnje ljudima koji se sreću sa ovim problemima i zato sam danas ovde im kažem da smo uz njih“, istako je Boban Džunić.

                         Kako kažu iz udruženja, na ovaj dan ne žele da govore o problemima, već da predstave nadarene i talentovane sugrađane, koji jesu osobe sa invaliditetom ali ih to ne određuje.

                         „Činjenic je da osobe sa invaliditetom imaju veliki broj problema, posebno kada su u pitanju  barijere, nedostupnost institucija, zapošljavanje, obrazovanje. Činjenica je i da smo dve godine unazad mnogo  toga učinili i kao odbornica zalažem se za bolji položaj svih osoba sa invaliditetom  u našem gradu, posebno dece i maldih i posebno žena“, kaže Jasmina Barać Perović, odbornica Skupštine grada Niša.

                       Biljana Đorđević, sekretar Udruženja distrofičara Niš je istakla da su se na obeležavanju Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom okupila 14 udruženja da zajedno, na lep način, obeleže napredak i njihove uspehe. Ovo je prilika da pokažu svoje mogućnosti.

                       „Ovo je jedan od načina da nas ljudi čuju, da vide koliko među osobama sa invaliditetom ima talenata, kako mogu da budu prisutni u društvu svojom kreativnošću. Ne određuju njih samo problemi, ima puno toga što određuje jednu osobu i to javnost mora da vidi. Veliki je pomak kada se radi o njihovom uključivanju u društvene tokove“, kazala je  Biljana Đorđević.

                          Na svečanosti u Oficirskom domu mogli su se videti radovi talentovanih osoba sa invaliditetom, a recitovane su i njihove pesme, dok su neki od najmlađih među njima i zapevali.

                          Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se svuda u svetu 3. decembra.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare