Preko 25 fakulteta upoznalo niške maturante sa svojim programima

  NIŠ

   Na Sajmu obrazovanja sa simboličnim nazivom „Pronađi svoj put“ koji je organizovala Gimnazija „Svetozar Marković“ u Nišu  maturantima niških gimnazija, budućim brucošima“ svoje programe i uslove upisa kao i mogućnosti da dođu di posla, predstavilo je 25 fakulteta sa Univerziteta u Nišu i Beogradu. Među njima je bilo i privatnih visokoškolskih ustanova kao i jedan strani Univerzitet. Interesovanje učenika niških gimnazija, jer su u goste pozvani i maturanti gimnazija „9.maj“, Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ i Gimnazije „Bora Stanković“, bilo je više nego očekivano pa je samo za tri sata, koliko je Sajam bio otvoren, štandove obišlo preko hiljadu srednjoškolaca.

               „Na Sajmu je prisutno 25 fakulteta kao i visokoh škola kako državne tako i privatne tako da smo svima omogućili da se predstave i promovišu svoje studijske programe i učenicima  da mogu da biraju što je i svrha ovog sajma. Naša zamisao je da ovaj Sajam postane tradicionalan i da svake godine bude što veći, odnosno da se na sajmu prijavi što više visokoobrazovnih ustanova kako bi učenici imali veću mogućnost da biraju“, kaže Miša Ljubenović, stručni sradnik u Gimnaziji „Svetozar Marković“ i član Tima za karijerno vođenje i savetovanje.

                Aleksa Todorović je učenik Gimnazije „Bora Stanković“. Najviše je vremena proveo na štandovima Elektronskog i Mašinskog fakulteta, ali još uvek nije siguran na kom će fakultetu nastaviti obrazovanje.

               „Prosto ne mogu da se odlučim šta da studiram jer su mi interesovanja zaista široka.Razmišljam o Elektronskom i Mašinskom fakultetu, ali i za fakultete poput Fiozofskog i Pravnog fakulteta. Zato sam ovde jer se želim bliže da se upoznam sa njihovim studijskim programima kako bi se lakše opredelio“, kaže Aleksa.

              Među fakultetima koji su se predstavili na Sajmu je i Fakultet zaštite na radu Univerziteta u Nišu koji je privukao veliku pažnju gimnazijalaca zbog smera za ekologiju, ali i novootvorenog smera za zaštitu od požara. Fakultet koji proslavlja 55 godina rada ima šta da ponudi budućim studentima.

              „Srednjoškolce privlače svi naši smerovi. Više od pola veka školujemo kadar za zaštitu na radu, a onda i za zaštitu životne sredine i zaštitu od požara. Smer za zaštitu od požara kao i smer za ekologiju uveli smo kako bi smo pratili savremena dešavanja u društvu. Nadamo se da će vremenom, prvo svest ljudi o potrebi da se bave problemom životne sredine i zaštite od požara  biti sve veća, a to za nas znači i veći broj studenata na ovim smerovima“, kaže profesorka dr Mladena Lukić sa Fakulteta zaštite na Radu.

                Prema rečima Milice Milosavljević, v.d. direktora Gimnazije „Svetotar Marković“ ovo je jedan od boljih načina da se učenici upoznaju sa fakultetima i razmisle o tome gde da nastave svoje obrazovanje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare