“Tajna večera” kao omaž ženama

LESKOVAC

Performans pod nazivom ”Tajna večera”, delo profesorke likovnog vaspitanja Gordane Milenković,  inspirisano je poslednjom Hristovom večerom pred raspeće i vaskrsnuće i omaž je svim ženama, savremenim domaćicama, koje se vekovima bore za bolji položaj u društvu , ali u sopstvenoj porodici.

Četvorica muškaraca sede za stolom i obeduju, dok ih žena služi onim što je pripremila. Časteći se hranom i vinom, reprodukuju misli čuvenih filozofa, umetnika i književnika o ženama, kao nemoralnim, raspojasanim, grešnim, dokonim, površnim bićima, koja već vekovima ne uspevaju da se izbore za pravedniji status u društvu i po pravima izjednače sa muškarcima. Primorana da se sporadično dotakne i feminizma, autorka Gordana Milenković, naglašava da je ovaj performans njen način da poruči kako na takvu ulogu ne pristaje:

“Ovo je jako široka tema, a ja sam odlučila da se fokusiram na ženu kao domaćicu. S tog aspekta, žena kao simbol kreacije ognjišta, vekovima je nipodaštavana i podvrgavana merilima patrijarhata i crkve.Moj lični otpor da na takve stvari ne pristajem, dovele su me do pitanja: Ko je, uopšte, žena? Da li je projekcija tudjih želja, etiketa, preplavljena obavezama koje je dužna da odradi, mislim a koje je dužna da misli? Ko je vlasnik  njihovog identiteta?

Misli o ženama čuvenih muškaraca poput  Euripida, Tome Akvinskog, Kritija, Ničea, Ota Vajmingera, Pikasa, kao učesnici u performansu, izgovarali su njeni prijatelji Vladimir Arandjelović Mars, Nebojša Djokić i Bojan  Konstantinović, a autorka ističe da je, iz mora izreka birala najmanje uvredljive i vulgarne.

Feminizam je, kaže, ovde samo u službi odbrane od besmislenih napada.

“U poslednje vreme često gledam ruke žena sa kojima se srećem. Želim da utvrdim koliko su stradale pripremajući i poslužujući hranu članovima svoje porodice. Neretko je medju njima nasilnik, koji je verbalno i fizički maltretira. Pitam se da li je ijedna žena, u trenutku kada je neko uhvati za ruku, u nameri da je povredi rekla: Čekaj, ta ruka te hrani?

Ovaj performans je oda njenim pretkinjama, ističe Milenkovićeva, navodeći da je položaj žene kao centralne figure u kući, kojoj pripada bezbroj uloga, potrebno  kroz nauku i umetnost sagledati i iz mnogih drugih uglova.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare