Tačijeva stranka nije učestvovala na sednici kosovske Skupštine, smatraju da je ona pokušaj izbegavanja odgovornosti Vlade

PRIŠTINA

Demokratska partija Kosova (DPK), čiji je osnivač i dugogodišnji lider Hašim Tači, nije učestvovala na današnjoj sednici Skupštine Kosova ali je šef poslaničke grupe Abelard Tahiri rekao da je ta stranka protiv održavanja referenduma Srbije na Kosovu ali i upozorio da Vlada mora da ima bolju koordinaciju sa zemljama Kvinte.

“Voleli bismo da je Vlada imala bolju koordinaciju sa zemljama KVINTE, a posebno sa Sjedinjenim Američkim Državama u vezi sa ovim pitanjem”, rekao je Tahiri.

On smatra da je Vlada Kosova morala o ovom pitanju da ima proaktivnu komunikaciju sa zemljama KVINTE, naročito sa SAD, i ubedi ih da organizovanje referenduma Srbije na Kosovu znači kršenje Ustava Kosova i ustavnog poretka.

„Nažalost, Vlada je odlučila da to ne uradi. Ali uprkos tome, ovo pitanje već ima epilog. Međutim, iako imamo stav Vlade, Vlada i većina su pozvali na vanrednu sednicu za sutra, da se ovo pitanje pokrene u okviru Skupštine. „Demokratska partija Kosova sazivanje ove sednice vidi kao potpuno nepotrebno i neće učestvovati“, rekao je Tahiri.

„Podržali smo princip koji je vlada pogurala i mislimo da ne treba da vodi dalju debatu. Zbog toga smatramo nepotrebnim održavanje ovakve sednice, što je pokušaj da se izbegne odgovornost Vlade“, dodao je on.

Tahiri je obavestio premijera Kurtija da je sprovođenje zakona i odluka koje proističu iz zakona ustavna odgovornost Vlade, a ne Skupštine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare