Skupština Kosova protiv održavanja referenduma

PRIŠTINA

Supština Kosova je danas sa 76 glasova za usvojila Rezoluciju protiv dozvole za organizovanje referenduma ​​Srbije na teritoriji Kosova, piše prištinska Koha.

Osim Samoopredeljenja, kao vladajuće stranke, Rezoluciju su podržali poslanici Demokratskog saveza Kosova i Alijanse za budućnost Kosova. Driton Selmanaj iz LDK bio je uzdržan.

Poslanici Srpske liste su pre glasanja napustili sednicu.

Sadržaj rezolucije:

  1. Skupština kao predstavnik građana izražava zajednički stav da se organizovanjem referenduma Srbije na Kosovu narušava suverenitet i ustavni poredak Kosova i da je u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Kosova i međunarodnim normama.
  2. Skupština traži od Vlade i relevantnih institucija da preduzmu radnje za sprečavanje kršenja suvereniteta i poretka ustava održavanjem referenduma strane države na teritoriji Kosova.
  3. Skupština naglašava posvećenost Kosova da garantuje i štiti sva prava građana Kosova u skladu sa zakonima i Ustavom.
  4. U tom duhu, Skupština ističe pravo građana sa dvojnim državljanstvom Kosova da ostvare biračko pravo u skladu sa ustavnim standardima i međunarodnom praksom, u ovom slučaju građanima Srbima koji imaju i srpsko državljanstvo garantovano je pravo glasa. preko Pošte Srbije i Kancelarije za vezu na Kosovu.
  5. Skupština ističe da otvaranje srpskih biračkih mesta na teritoriji Kosova i uključivanje nelegalnih struktura u takvu organizaciju predstavlja kršenje zakona i Ustava Kosova i međunarodne prakse.
  6. Skupština izražava svoje protivljenje kontinuiranim akcijama Srbije da instrumentalizuje i zloupotrebljava građane kosovskih Srba u službi svoje neprijateljske politike prema Kosovu.
  7. Skupština pozdravlja čvrst stav međunarodne zajednice o vladavini prava na Kosovu i očekuje podršku legitimnim pravima i principijelnom pristupu Kosova, jer samo jednakim tretiranjem svih zemalja regiona može se garantovati stabilnost, demokratija i duh Evroatlantski region. Tražimo od Vlade da nastavi koordinaciju sa strateškim partnerima Kosova u interesu očuvanja ustavnosti i državnog suvereniteta.
  8. Skupština ostaje posvećena doprinosu zaštiti ustavnog poretka i prava građana i garantovanju demokratije i nastavku evroatlantske agende našeg regiona.Poslanisi Srpske liste su pre glasanja n
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare