Svi smo mi ista deca

VLASOTINCE
I dok mnoge srednje škole u Srbiji muče problemi oko upisa učenika u prve razrede u vlasotinačkoj Tehničkoj školi takvih problema, bar za sada nema. I ove školske godine upis učenika u prvi razred je blizu stoprocentan a bio je za upis ponuđen širok dijapazon raznih zanimanja. Inače, u Tehničkoj školi u Vlasotincu u školske klupe svakodnevno se nalaze 20 učenika Romske populacije. Od toga je 15 devojčica a 5 su dečaci. U želji da vidimo i čujemo kakvi su odnosi učenika Romske populacije sa ostalim učenicima, posetili smo Tehničku školu, ovih dana u prvoj nedelji oktobra u društvu Dragane Stanković, pomoćnika direktora i Slađane Dobraš, profesora stručnih predmeta u tekstilstvu. U školskoj radionici za praktičnu nastavu imali smo prilike da razgovaramo sa učenicima Romske populacije, koji su tog dana bili na času praktične nastve.
– Dobra su to deca koja svoje obaveze obavljaju na propisani način tako da u tom delu nemamo nikakvih problema. Do sada nije bilo nikakvih problema ni sa jedne strane, tako da s pravom možemo reći da deca Romske pripadnosti nisu i neće biti nikada u podređenom položaju u odnosu na ostale učenike. Mali problem se javlja kod prerane udaje devojčica, a inače, imamo razumevanja za sva njihove eventualne probleme sve u želji da ipak završe školovanje i steknu diplomu za ona zanimanja za koja su se opredelila sva ta deca – uverava nas Dragana Stanković, pomoćnik direktora Tehničke škole.
Interesuje nas za koji su se zanimanja opredlila Romska deca ?
– Najveći njih se opredelio za trogodišnje dualno školovanje za zvanje modnog krojača za koji profil inače ima najviše interesovanja i kod preduzetnika iz naše opštine. Ima i učenika koji će steći diplomu bravara-zavarivača, a i industrijskog mehaničara.
Ima li nekih pogodnosti za učenike Romske zajednice ?
– Ima, kako da nema. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja republike Srbije raspisalo je konkurs koji je u toku za dodelu stipendija učenicima Romske nacionalnosti upisanih u srednje škole za školsku 2019/2020.godinu, a sve u okviru projekta ,,EU podrška romskim učenicima za nastavak srednješkolskog obrazovanja” koji se finansira iz sredstava Istrumenta pretpristupne pomoći Evropske unije kroz IPA 2014 direktan grant, a koji realizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Koji su uslovi koji moraju deca Romske nacionalnosti da ispunjavaju kako bi konkurisla za stipendiju ?
– Da je učenik državljanin Srbije, zatim da je pripadnik romske nacionalne manjine, da nije korisnik stipendija i kredita drugih instistucija, kao da je i prvi put upisan kao redovni učenik u određeni razred srednje škole za školsku 2019/2020.godinu, i da je uz to predhodni razred završio sa opštim uspehom, odnosno, prosečnom ocenom od najmanje 2,00 do 5,00, da iz vladanja ima najmanje ocenu dobro (3) i da ima najviše 30 neopravdanih izostanaka.
Da li nam možete reći iznos stipendije koji bi učenici dobijali od nadležnog ministarstva?
– Na godišnjem nivou to je 60.000 dinara a na račun učenika svakog meseca stiže uplata novčanioh sredstava u iznosu od 5.000 dinara.
Koji je datum do kada učenici mogu da konkurišu za ovaj projekat ?
– Konkurs je raspisan od 1. novembra i trajaće sve do 20.novembra, pa tako ovim obaveštavamo sve učenike Romske nacionalnosti da konkurišu za ovaj projekat – rekla nam je Dragana Stanković, pomoćnik direktora Tehničke škole u Vlasotincu.
Glavnokomandajuća u školskoj radionici je svakako profesorka stručnih predmeta u tekstilstvu, Slađana Dobraš, koja, takođe, ima puno reči hvale za odnose između dece Romske nacionalnosti i ostalih učenika.
– Nema tu nikakve razlike, ko je koje nacionalnosti. Deca sa svojim navikama stižu iz osnovne škole i iz svojih porodica, a na nama, profesorima, je da stvorimo u školi pravi i podjednaki ambijent za sve učenike.
Kako i da li uspevate u tome ?
– Kako da ne. U početku ima poteškoća ali kako vreme odmiče sve ide na bolje. Sva deca su za nas jedna velika dragocenost i sva ona imaju isti tretman u svakom pogledu. Deca Romske nacionalnosti sa ostalom decom idu na modne revije i na razna takmičenja, kako u školi tako i van škole se druže i zajednički provode – kaže nam profesorka, Slađana Dobraš.
Jelena Ilić i Božidar Ilić od učenika Romske nacionalnosti već primaju stipendiju od nadležnog ministarstva, a po završetku četvorogodišnjeg školovanje zavredeće diplomu tekstilnog konfekcionara.
– Moji planovi su da se po završetku školovanja što pre zaposlim, jer hoću i želim da radim. Novac koji dobijam kao stipendiju najčešće koristim na kupovinu garderobe. Iznos stipendije koji dobijam svakog meseca mnogo mi znači, ali i bez te novčane naknade sigurno bih išla u školu. Što se tiče odnosa sa drugom decom tu nema, ama , baš nikakvih problema. Funkcionišemo kao jedna zdrava celina u kome nema podvojenosti, družimo se i pomažemo između sebe, a imamo veliku i iskrenu podršku svih profesora iz škole koji su prema nama Romima izuzetno korektni i spremni da nam pomognu u bilo kom pogledu. I zato, s radošću idemo u školu i na praktičnu nastavu, kao jedna zdrava celina, jer mi smo, ipak, svi ista deca i drugojačije ne može biti – rekoše nam gotovo u glas Jelena i Božidar Ilić a sa tim su se aklamacijom složili i ostali učenici koje smo zatekli u školskoj radionici na času praktične nastave.


Pomoć
SAŠA STANOJEVIĆ, KOORDINATOR ZA ROME
Dragana Stanković, pomoćnik direktora i profesorka Slađana Dobraš žele posebno da apostrofiraju rad i ulogu Saše Stanojevića, koordinatora za Rome.
– Ovom prilikom želimo da posebno istaknemo saradnju i nesebično zalaganje koordinatora za Rome, Saše Stanojevića, koji se istinski trudi da nam uvek pomogne. Njegovim angažovanjem obezbeđuje se literatura za praktičnu nastavu i konstrukciju odeće, i zato smo mu zahvalni za sve što je učinio za našu školu naše učenike – kažu nam Dragana i Slađana.

Ovaj sadrzaj je deo projekta koji je sufinansirala opstina Vlasotince. Stavovi izneti u podrzanom medijskom projektu nuzno ne izrazavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare