Svi članovi niškog antikorupcijskog tela podneli ostavke

NIŠ

(N1)

Svi članovi niškog Lokalnog antikorupcijskog foruma podneli su ostavke. Inače je niški LAF primer – Agencija za borbu protiv korupcije svim gradovima i opštinama u Srbije preporučuje da antikorupcijska tela formiraju po uzoru na ovo. Članovi kažu da su na rad pod pritiskom navikli, ali da ostavke podnose jer ih gradska vlast ignoriše.

Troje članova Antikorupcijskog foruma deo su petočlanog tima koji već četiri godine pokušava da obavesti javnost o slučajevima korupcije koji su u interesu javnosti. Ukazivali su na nepravilnosti u trošenju budžeta, propuste u javnim nabavkama, partijsko i rođačko zapošljavanje, zloupotrebe položaja, sukob interesa, kumulaciju funkcija, nezakonito isplaćivanje „funkcionerskih dodataka“, između ostalog.

„Imali smo mnogo veće ambicije. Opstrukcija je bila jako velika i nije se uvek moglo realizovati ono što smo planirali i zacrtali“, kaže Valentina Krstić, članica LAF-a.

To je jedan od razloga što su podneli ostavke. Na to što su volonteri nemaju primedbe.

Primedbe, međutim, imaju na kancelariju bez ikakve opreme. Po gradskoj odluci trebalo bi da postoji i tehnički sekretar, ali ga nema, povremeno ovde nije bilo ni struje jer grad nije plaćao račune. To su želeli da kažu i niškom gradonačelniku i tražili sastanak.

Iz grada nema odgovora zašto članove ovog tela do danas gradonačelnik nije primio.

Od stranne vlasti, kažu – ignorisanje, od medija blokada, a jedini saveznik trebalo je da bude javnost. Sa te strane, međutim, apatija.

Svi gradovi i opštine u Srbiji trebalo je da do kraja juna usvoje lokalne antikorupcijske planove koji, između ostalog, predviđaju i osnivanje lokalnih antikorupcijskih tela. U Nišu plan još nije usvojen.

„Mi se iskreno nadamo da to nije signal da će gradska vlast prokockati sve što smo uspeli da uradimo do sada“, kaže Zorica Miladinović, članica LAF-a.

To što su podneli ostavke, kažu, nije kraj borbe. Prva koja predstoji jeste da Niš dobije novo, takođe nezavisno antikorupcijsko telo.

(Fotografije iz athive JUGpressa)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare