Svetski dan hrane posvećen migracijama

LESKOVAC

Svetska zdravstvena organizacija i Organizacija za hranu i privredu, ove godine, odlučile su da slogan Svetskog dana hrane, koji se obeležava u ponedeljak, 16. oktobra,  bude posvećen migracijama odnosno problemu migracije i ishrane migranata.

Do 2017. godine, broj migranata porastao je za 40 odsto, pa saglasno tome raste i način ishrane, poljoprivredna proizvodnja i ostale aktivnosti, rekla je danas načelnica Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje, Vanja Ilić.

Inače, slogan glasi „Promenimo budućnost migracija – unapredimo bezbednost hrane i poljoprivredni razvoj“.

Problem koji najviše brine zdravstvene organizacije je upravo vrlo mala upotreba ribe, rekla je Ilić.

Svaki osmi stanovnik Srbije, prema istraživanjima, u toku nedelje, dva puta koristi ribu, a svaki peti stanovnik ne razmišlja o svom zdravlju, kada je u pitanju ishrana.

Dosadašnja istraživanja su pokazala da oko 80 odsto stanovništva Srbije svakodnevno doručkuje i da polovina stanovništva pije više od jedne šolje mleka, dodala je ona .

„Većina se još uvek hrani belim hlebom, preko 60 odsto, a svaki dvanaesti stanovnik koristi crni, integralni hleb. Ono što je dobro u odnosu na prethodna istraživanja, je smanjenje procenata gojaznosti za 4 odsto, ali ono što nije dobro je porast predgojaznih. Oko trećine stanovništva, a pogotovo ženski pol i deca od 15 do 24 godina, je predgojazno“, rekla je Ilićeva i dodala da je došlo i do smanjenja upotrebe masnoće odnosno da je svaki peti stanovnik u Srbiji smanjio upotrebu masnoće, a da je svaki sedmi korigovao masnoće.

„Ono što je, takodje, problem, to je da se i dalje dosoljava hrana i veliki je procenat onih koji dosoljavaju hranu. Po upotrebi soli, Srbija je još uvek na visokom mestu. Ima duplo veći procenat upotrebe soli, nego druge države“, dodaje ona.

Tokom oktobra, meseca pravilne ishrane, Zavod za javno zdravlje organizuje mnogobrojne aktivnosti na nivou Jablaničkog okruga. Povodom ovogodišnjeg Svetskog dana hrane, Zavod se pridružio aktivnosti Instituta za javno zdravlje Srbije i Ministarstva zdravlja odnosno likovnom i literarnom konkursu „Hrani se pravilno i budi zdrav“ za decu predškolskog uzrasta i za učenike osnovnih škola. Ovom prilikom, deci, čiji su radovi nagradjeni, danas su podeljene nagrade.

„Putem ovakvih konkursa, želimo da ukažemo na odredjene principe pravilne ishrane, a to je: umerenost, raznovrsnost i dovoljno unosa svih namirnica sa piramide ishrane. Svetski dan hrane i mesec pravilne ishrane upravo postoji kako bi se uticalo na nivo znanja, svesti i navika, pogotovo dece u predškolskim ustanovama i osnovnim školama. Ovakvim i sličnim aktivnostima, takodje, želimo da ukažemo i na odredjene faktore rizika, u ovom slučaju principima pravilne ishrane, da bi se smanjile hronične nezarazne bolesti“, kaže Vanja Ilić.

U Srbiji, Svetski dan hrane obeležava se od 2001. godine, a na osnovu inicijative Organizacije za hranu i privredu (FAO).

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare