Šta muči slepe i slabovide u Leskovcu

LESKOVAC

Prijemom u gradskoj upravi danas je svečano obeležen Međunarodni dan slepih, 15. oktobar.

Svečanost kao i prošle godine ali problemi slepih i slabovidih ostali isti .

Iz udruženja slepih i slabovidih kao najveći problem koji imaju ističu dve stvari.

U kabinetu gradonačelnika, kao i obično, hvale se kolko para je iz budžeta grada izdvojeno za projektno sufinansiranje.

U slučaju slepih i slabovidih i njihovog udruženja to je 1,4 miliona dinara.

Jedna od pomoćnica gradonačelnika Mina Cvetanović tvrdi da je “proteklih godina urađeno je dosta i po pitanju uklanjanja arhitektonskih barijera u gradu, od zvučnih semafora do postavljanja staza za slepe na pešačkim površinama”, rekla je ona.

Slepi i slabovidi su upozorili da to ne funkcioniše bas najbolje.

Pomoćnica je bila i edukativna.

” Važno je napomenuti široj javnosti i to da slepe ne treba da posmatramo kao osobe sa hendikepom, nego kao ravnopravne članove zajednice, kako bismo gradili jedno humanije i lepše mesto za život svih naših sugrađana,” rekla je ona novinarima i članovima udruženja.
U ime udruženja na prijemu se zahvalio predsednik Milivoje Đokić. On je rekao da Savez slepih u celom svetu, kao i u Srbiji i Leskovcu, od 2002. godine slavi Dan belog štapa, odnosno Međunarodni dan slepih.
„To je zato što je beli štap jedno vrlo korisno pomagalo koje nama slepima služi za samostalno kretanje. Naša gradska uprava je za nas uradila mnogo, postavljanjem zvučnih semafora i staza za kretanje, što je veliki pomak na bolje. Nadam se da će tako biti i ubuduće. Zahvalni smo i na redovnoj finansijskoj pomoći, jer se tako vidi i koliko loklana samouprava uvažave i pomaže osobe sa hendikepom. Mi se trudimo da to opravdamo. Pre mesec dana smo, npr. porodiljskom odelenju Opšte bolnice poklonili tzv. hobotnice čarobnice, koje mnogo znače za razvoj prevremeno rođenih beba. To su ručno izrađene igračke nastale na radionici naših članova,” rekao je on.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare