Svetski dan “Belog štapa”

LESKOVAC

Povodom obeležavanja 15.oktobra, Svetskog dana belog štapa, Savez slepih i slabovidih Leskovac tradicionalno je organizovao promotivnu šetnju pod sloganom „Prošetajmo zajedno”.

Slepi i slabovidi su sa ostalim građanima prošetali od početka Bulevara Oslobođenja kod Železničke stanice, pored Tehnološkog fakulteta i Doma kulture, da bi šetnju završili na Masarikovom trgu. Cilj akcije, kako kažu iz udrženja je podsećanje javnosti na značaj belog štapa kao sredstva i simbola samostalnog života slepih i slabovidih.

Prijem u lokalnoj samoupravi

Povodom Svetskog dana belog štapa i lokalna samouprava je upriličila prijem za članove Okružne organizacije slepih i slabovidih Leskovac. Njima se obratila zamenica gradonačelnika dr Ana Janković Stojanović, koja je istakla da Grad Leskovac ulaže velike napore kako bi se osobe sa invaliditetom uključile u tokove društva kao ravnopravni članovi.

„Svojim aktivnostima iz dana u dan pokazujemo da mislimo na njih svih 365 dana u godini, i da ćemo nastaviti da udruženim snagama delamo na putu ka boljem životu i kvalitetnijem životu, životu bez barijera i predrasuda.“

Problem sa preprekama na stazama za kretanje

Na prijemu se zahvalio predsednik Okružne organizacije slepih i slabovidih osoba Leskovac Milivoje Đokić i pojasnio da je Svetski dan belog štapa dobio ime po pomagalu koje slabovida i slepa lica koriste kako bi se lakše kretali.

„U našem gradu su postavljene staze koje olakšavaju samostalno kretanje slepim osobama. Ovom prilikom bih zamolio sve naše sugrađane da ne parkiraju svoja vozila na staze u koje je grad Leskovac uložio velika sredstva, da po tim stazama ne postavljaju bašte, frižidere jer onda prave barijere zbog kojih slepi ljudi ne mogu da se kreću.“

Na ovu molbu je reagovao gradonačelnik Goran Cvetanović najavivši u narednim danima pojačan rad inspekcijskih službi.

„Danas će članovi mog kabineta obići ulice sa stazama i zamoliti sve da uklone njihove reklame i ostale predmete koji se nalaze na stazama, a od sutra će se inspekcijski organi pobrinuti za one koji se ogluše o molbu.“

Udruženja bez vode

Okružna organizacija slepih i slabovidih osoba i Savez gluvih i nagluvih osoba nalaze se u prostorijama koje trenutno imaju problem sa vodosnabdevanjem. Naime, nedavno je negde je prsla cev, a sve je primećeno kada je došao znatno uvećani račun za utrošenu vodu. Kako kvar nije otkriven i rešen, u udruženju su spas od velikog utroška našli tako što su zatvorili ventil i sada nemaju vodu.

Slaviša Božić, direktor Doma zdravlja Leskovac pod čijom ingerencijom su ove prostorije, najavio je ubzano rešavanje ovog problema.

„Ta zgrada je počela da se gradi ‘58. godine, 1962. je dobila upotrebnu dozvolu. Objekat je veoma star, tako da često dolazi do kvarova. Nedavno smo se susreli sa kvarom na vodovodnoj mreži, jer je cev pukla ispod betona, ali obećavam da ćemo taj problem rešiti što pre.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare