Sveti Nikola „menja“ raspored u školama!

NIŠ

Da je Sveti Nikola najrasprostranjenija slava i da se slavi, bukvalno, u svakom drugom domu, pokazalo se i u niškim školama. Profesore koji ne slave Svetog Nikolu menjaju kolege kojima je to krsna slava,  a direktori škola, kako srednjih tako i osnovnih zbog odsustva nastavnika ali i učenika, redokuvali su raspored kako između časova ne bi bilo prevelikih pauza.

 Zbog redukovanog rasporeda i spajanja časova kako bi se premostili oni časovi za koje direktori nisu mogli da pronađu zamene nastava se u prepodnevnoj ali i popodnevnoj smeni završava nešto ranije, pa direktori, šaleći se, kažu da će svi na vreme stići za večeru i slavsku trpezu.

                                   „Već smo pomalo navikli da nam za Svetog Nikolu odsustvuje i veći broj zaposlenih u školi, ali i dobar broj učenika koji su prijavili Svetog Nikolu kao krsnu slavu. Slava je velika i činjenica je da se slavi u veliki broj domova. U principu oko 30 posto učenika danas nije na nastavu, a oko 30 posto zaposlenih koji su danas trebali da budu u školi, radi se o profesorima i o zaposlenima u pomočnim službama, takođe su odsutni. Da ne bi bilo prevelikih pauza između šasova izvršili smo preraspodelu pa će neki učenici umeto šest danas imati četiri ili tri ili pak pet  časova, zavisi o kojim se predmetima radi i koji su profesori odsutni. Kolege koje ne slave izlaze im u susret pa ima dosta i zamena, ali je najvažnije da školi postoji organizacija i funkcionalno je adaptiran raspored“, objašnjava Nebojša Sokolović, direktor Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“.

                                 Slična je situacija i u Elektotehničkoj školi „Mija Stanimirović“. Kao i u ostalim školama i ovde dobar broj nastavnika obeležava krsnu slavu Svetog Nikolu, a slična je situacija i kod učenika. Uglavnom u svakom od odeljenja nedostaje jedna trećina đaka. I u ovoj školi je urađena redukcija rasporeda kako između časova ne bi bilo „praznog hoda“ i prevelikih pauza.

                                „Kada se radi o profesorima 20 posto njih je odsutno zbog slave, a kada se radi o učenicima trećina njih nije u školi. Časove nismo skraćivali ali smo uradili neku vrstu prespajanja kako ne bi bilo velikih pauza između časova. U principu ne bi valjalo da učenici imaju prva dva časa, a onda da budu na pauzi do petog časa. Ovako će nastava da se završi ranije nego što je obično, a deca, posebno ona koja putuju imaće dovoljno vremena da odu sa roditeljima kod prijatelja na slavsku večeru“, kaže Aleksandar Stevanović.

                                  Situacija iz srednjih škola godtovo da je preslikana kada se radi i o osnovnim školama.I profesori koji predaju osnovcima, ali i porodice osnovaca slave Svetog Nikolu.

                                  „Kao i prošle, tako i ove godine ima odsutnih i zaposlenih u školi ali i đaka zbog čega smo morali da redukujemo raspored časova, a kako će on izgledati zavisilo je od toga koliko je nastavnika i pomoćnog osoblja odsutno. Kao škola morali smo da obezbedimo da nema pauza između šasova i da oni budu vezani jer nam je sigurnost učenika uvek na prvom mestu pa svakog trenutka učitelji ili nastavnici moraju da budu sa njima“, objašnjava Miljan Bojanić, direktor Osnovne škole „Desanka Maksimović“ u Čokotu. 

                                U  Osnovnoj školi „Bubanjski takođe je došlo do redukcije rasporeda. Prema rečima direktorke Verice Radenković skoro trećina profesora slavi, a u nekim učenicama broj učenika je prepolovljen. 

                         U Medicinskoj školi, kako nam je kazao direktor Miroslav Savić, nastava se odvija nesmetano i po ustaljenom rasporedu. Tu su i učenici i profesori, ali to nije moglo da se kaže i kada se slavio Sveti Arhangel. Tada su oni morali malo da redukuju raspored časova, ali slika iz niških škola potvrđuje da Jje Sveti Nikola najrasprostranjenija krsna slava u Srba.   

                             Ranijih godina su deca mogla pomalo i da koriste obeležavanje krsne slave. Sada više ne. U školi postoji tačna evidencija, kako za profesore tako i učenike, ko slavi koju slavu. Da će biti odsutni sa nastave najavljuju dva do tri dana ranije.                        „Tačno znamo kada koji učenik zbog krsne slave može da izostane sa nastave, jer svake godine, na prvom roditiželjskom sastanku, roditelji popune odgovarajuće formulare gde se upisuje i ime krsne slave i datum kada se slavi. Dozvoljeno je da se upiše i slava koju slave baka i deka, ali evidencija o tome mora da postoji“, kažu direktori niških škola.                        

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare