Svedski dan Roma obeležen i u Nišu

NIŠ

Međunarodni dan Roma, 8 april obeležava se širom sveta. Po prvi put je zvanično obeležen u Gradskoj kući u Nišu, kao odraz  međusobnog poštovanja i saradnje. 

Grad Niš može biti uzor svim lokalnim samoupravama kada je u pitanju briga o Romima – kažu predstavnici svim romskih organizacija.

Romi su najveć diskriminisana i marginalitovana grupa u  i potrebna im je podrška u svim sferama društva – od obrazovanja, kulture, stanovanja do rešavanja problema nekih romskih naselja koje ne zadovoljavaju osnovne kriterijume za život, rečeno je u Gradskoj kući povodom Međunarodnog dana Roma. Međutim , kako je naglasio gradonačelnik Nišlije su ponosni na svoje Rome sa kojima su delili sve lepe ali teške trenutke.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović kazao je da ovaj datum treba da nas podstakne da se što pre reši težak položaj romske zajednice.

Grad Niš kroz različite programe pokušava da poboljšava položaj Roma.

„Od ove godine stipendiraju se učenici Romi. Cilj je  da imamo što  više obrazovanih roma, profesora , doktora, kao ravnopravnih članova ove zajednice Ove godine  reba da rešimo  decenijske probleme koji muče sve građane Niša. Činimo velike napore da se ta slika popravi i da se pruži podrška romima  počevši od kulture, onoga što je značajno za njih u tim oblastima, informisanja, vezano za život zajednice, običaje kao i za sve ono što su vrednosti romske zajednice. “, rekao je Bulatović.

On je dodao, da se radi na  projektu izgradnje novih 50 stambenih jedinica za pripadnike romske nacionalnosti kao i na iznalaženju rešenja za novo naselje umesto naselja „Crvena zvezda“ koje na zadovoljava osnove komunalne infrastrukture.

„Kada je u pitanju kanalizacija, vodovodna infrastruktura, prostorna infrastruktura, mislim da je došlo vreme da se sa reči pređe na dela, a verujem da je ova godina upravo godina građana Niša gde će se rešiti decenijski problemi koji nas muče“, rekao je Bulatović.

Potpredsednik Nacionalnog saveta romske manjine, Svetislav Jovanović, istako je da su tokom vekova romski jezik, tradicija i kultura postali ne samo deo Evropske kulture već je i obogatili.

„ Sa ponosom mogu da istaknem kakvi su sve rezultati grada Niša poslednjih nekoliko godina i kako i druge samouprave mogu da prepišu te modele i da vide kako grad Niš radi. To su pre svega Savet za ljudska i manjinska prava, gradski akcioni plan za Rome i odvojena namenska budžetska sredstva oko pet miliona, stipendije za romske učenike , gde su svi romski učenici koji su se kandidovali, što je izuzetno važno, dobili gradske stipendije.  Potom tu je i uređivanje romskog groblja, sređivanje ulica u romskim naseljima, briga o socijalnim slučajevima, brze reakcije grada u slučajevima požara, i ono što je najvažnije budući romski Kulturni centar u Nišu, koji je zapravo simbol onoga zbog čega i postoji Međunarodni dan Roma.

Imajući u vidu težak život, jednog dela Roma u Srbiji, Nacionalni savet poziva sve političke partije u Srbiji na korektniji odnos prema Romima, potreban je ne samo dijalog sa romima već i konkretnija podrška kao i praktična podrška na terenu“,kazao je Jovanović.

On je najavio da će sledeće godine Dan Roma biti obeležen u novom Romskom kulturnom centru.

Prema zvaničnoj statistici u Nišu živi oko sedam hiljada Roma, međutim, taj broj je nezvanično mnogo veći.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare