Svečano obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

VRANJE

U centru Vranja kraj Spomenika žrtvama bugarskog okupatora 1915 – 1918. godine, danas je obeležen 11. novembar -Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Pomen stradalima služio je vladika vranjski gospodin Pahomije sa sveštenstvom Eparhije vranjske.

O jednom od najtragičnijih perioda u istoriji sveta govorio je predsednik Skupštine grada Dejan Tričković, koji je rekao da je Veliki rat protutnjao kontinentom, ostavljajući iza sebe smrt i pustoš.

„A Srbija, mala i usamljena, ali ponosna i hrabra, suprotstavlja se brojnijem neprijatelju i na Ceru odnosi prvu pobedu saveznika u Velikom ratu. Srpska vojska bila je i među prvima koja je, nakon sloma Solunskog fronta, praktično u jurišu oslobodila svoju otadžbinu od okupatora. Na oduševljenje stranih vojskovođa. Ovde, na jugu naše zemlje, bugarski okupatori bili su odgovorni za nezapamćena zverstva nad nedužnim stanovništvom. Pod maskom deportacije, na prevaru su odvodili ljude, tobože, u Sofiju i druge delove Bugarske i ubijali ih na pola puta. Vršili su masovna ubistva, palili knjige, zabranjivali srpski, a nasilno uvodili bugarski jezik. Bilo je to vreme patnji i stradanja, tamni oblak uništenja naših predaka. Prema nekim izvorima, samo u okolini Vranja, Bugari su ubili 3.500 nedužnih civila. To im nikad neće biti zaboravljeno”, istakao je Tričković.

Vence i cveće na spomenik položili su gradonačelnik Slobodan Milenković sa saradnicima, predstavnici Vojske Srbije, narodni poslanik Milan Ilić, načelnik Pčinjkog okruga Srećko Pejković, predstavnici gradske opštine Vranjska Banja, Policijske uprave, BIA, Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije i SUBNOR-a.

Izveden je i prigodan kulturno-umetnički program.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare