Svečana sednica Skupštine grada

LESKOVAC

U Narodnom pozorištu  danas je održana svečana sednica Skupštine grada Leskovca povodom obeležavanja 11. oktobra,  Dana oslobodjenja  grada.

Danas su podeljene oktobarske nagrade najuspešnijim pojedincima i firmama za uspešan dosadašnji rad. Sednicu je otvorio predsednik skupštine Aleksandar Đurović koji je pozdravio sve prisutne i uputio čestitke povodom praznika grada.

Skupu se nakon toga obratio gradonačelnik Goran Cvetanović koji je izrazio zadovoljstvo i ponos rezultatima Leskovca, i kao građanin i kao gradonačelnik ovog grada.

„Nekada su glavne asocijacije na naš grad bila dva brenda – ajvar i roštilj meso. Danas, mogu slobodno da kažem, da je Leskovac prepoznat ne samo kao grad dobre hrane, već kao mesto koje se razvija, menja izgled, grad u kojem se otvaraju nova radna mesta i stvaraju bolji uslovi za život. Između dva svetska rata, Leskovac je imao svoje zlatno doba, razvijenu industriju keramike, zejtina i piva, sapuna i kozmetike. Posle mnogo turbulentnih godina, želimo da stvorimo novo zlatno doba, pre svega, kroz kreiranje povoljnog ambijenta za investiranje i poslovanje. Dokaz da smo na dobrom putu je činjenica da danas otvaramo novu proizvodnu liniju rumunske kompanije Terastil, a da nas do kraja godine očekuje i otvaranje nove fabrike turskog investitora „Džinsi“ u zgradi nekadašnje Sintetike. Ovaj objekat rekonstruisali smo i adaptirali uz podršku Vlade Republike Srbije koja je investirala 185 miliona dinara.“

Cvetanović je rekao i da je Leskovac danas jedno veliko gradilište.

„To je potvrdilo i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koje je Leskovac svrstalo u red lokalnih samouprava sa najvećim brojem gradilišta. Na osnovu podataka sistema za elektronsko podnošenje zahteva za građevinsku dozvolu u našem gradu ima 148 gradilišta.

Naš prioritet je da budemo u službi građana. Zbog takvog pristupa rekonstruisali smo veliki broj ulica, dečijih igrališta, škola, više kilometara vodovodne mreže… Svesni smo da je ljudima važno da imaju posao, da rade i zarađuju. Zato konstanto radimo i na smanjenju nezaposlenosti. Od 2012. do juna ove godine ukupno je zaposleno oko 5.000 ljudi.“

O planovima za naredni period gradonačelnik Cvetanović je rekao da „planiramo rehabilitaciju opštinskog puta Leskovac – Bogojevce, do mosta na Južnoj Moravi. Grad Leskovac i Ministarstvo privrede izdvojiće 67 miliona dinara. Potom rehabilitaciju opštinskog puta Gornja Jajina – Bunuški Čifluk, u vrednosti od 23 miliona dinara, kao i pojačano održavanje opštinskog puta Miroševce – Slavujevce, za šta ćemo, takođe sa Ministarstvom privrede izdvojiti 56 miliona dinara. U toku je obezbeđivanje sredstava za realizaciju projekta Proširenje i rekonstrukcija Bulevara Nikole Pašića u Leskovcu – deonica od Niške do ulice 28. marta. Investiciona vrednost 161 milion dinara. Takođe se nadamo da ćemo realizovati projekat Rekonstrukcije i adaptacije objekta Doma vojske u koncertnu dvoranu i muzičku školu. Za prvi fazu, koja podrazumeva koncertnu dvoranu i foaje sa pripadajućim prostorijama u podrumu, potrebno je oko 29 miliona dinara. Planiramo i pojačano održavanje saobraćajnica u centralnoj gradskoj zoni, u ul. Maksima Gorkog, Cara Dušana, Radoja Domanovića, Ratka Pavlovića, Vojvode Mišića, Goce Delčeva i Partizanskoj, za šta će grad izdvojiti 39 miliona dinara. Za Periodično održavanja lokalnih puteva i gradskih saobraćajnica, a koje podrazumeva presvlačenje i saniranje većih deonica, i ima za cilj unapređenje putne mreže grad će izdvojiti oko 120 miliona dinara. I Vodovod nastavlja svoje aktivnosti na poboljšanju vodosnabdevanja sugrađana. Biće rekonstruisana vodovodna mreža u ulicama Slobodana Penezića i Učitelja Josifa (vrednost investicije 9,1 milion dinara). Očekuje se nastavak izgradnje severnog kraka regionalnog vodosistema „Barje“ na deonici od Živkova do Lipovice (u vrednosti od 10 miliona dinara). Planirana je i izgradnja vodovodne mreže radi povezivanja Priboja i Zalužnja na sistem „Severni vodovod“ ukupne dužine 800 metara (vrednost investicije je 5,5 miliona dinara). Pribavljanje građevinske dozvole za izgradnju rezervoara u Pečenjevcu i dovodnog cevovoda u dužini od 1,6km (vrednost investicije 1,5 miliona dinara) i druge investicije. Toplana će rekonstruisati deo toplovoda u sistemu Crvena Zvezda, deo toplovoda u sistemu Dubočica, kotlarnicu Dubočica, rekonstrukciju i automatizaciju podstanica, automatizaciju SKADA sistema. Naročito mi je drago što mogu da kažem da nas u periodu ispred nas očekuje i otvaranje novih proizvodnih pogona preduzeća koja već posluju u našem gradu, ali i onih koji će prvi put doći u Leskovac. Zato sa velikim zadovoljstvom, ali i odgovornošću, našim sugrađanima mogu da obećam nova radna mesta i bolje uslove za život.“

ANTRFILE1: NOVČANU NAGRADA ZA 2017. GODINU DOBILI SU:

Milica Jovanović, diplomirani teoretičar umetnosti za izuzetne rezultate ostvarene tokom školovanja na Fakultetu umetnosti u Nišu, kao i za razvoj i promociju muzičke umetnosti u Leskovcu. Milica Ristić, student doktorskih studija Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Nišu za izuzetne rezultate ostvarene tokom školovanja na Ekonomskom fakultetu i učešće u izradi programa preduzetničke obuke. Viktor Dimitrijević, učenik OŠ „Josif Kostić“ u Leskovcu za izuzetne rezultate ostvarene na državnom prvenstvu u plivanju za pionire. Aleksandra Ljubenović, učenica drugog razreda Gimnazije u Leskovcu za izuzetne rezultate ostvarene na republičkom takmičenju iz hemije i matematike. Marija Papović učenica trećeg razreda Gimnazije u Leskovcu za izuzetne rezultate ostvarene na državnim i međunarodnim takmičenjima u brzom hodanju za juniore. Nebojša Stefanović, ultramaratonac, za izuzetne rezultate ostvarene na državnim i međunarodnim takmičenjima u ultramaratonu za seniore. Aleksandar Todorović, potporučnik u Vojsci Republike Srbije, pilot helikoptera, za izuzetne rezultate ostvarene tokom školovanja na Vojnoj akademiji u Beogradu. Ognjen Stojadinović potporučnik u Vojsci Republike Srbije, pilot helikoptera za izuzetne rezultate ostvarene tokom školovanja na Vojnoj akademiji u Beogradu. Petar Bojović, student četvrte godine teorijske i eksperimentalne fizike na Fizičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu za izuzetne rezultate ostvarene tokom školovanja iz oblasti prirodnih nauka. Jelena Todotović, student četvrte godine Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Nišu za izuzetne rezultate ostvarene tokom školovanja na Ekonomskom fakultetu. Novak Stamenković, student četvrte godine Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Nišu za izuzetne rezultate ostvarene tokom školovanja na Ekonomskom fakultetu.

POHVALU ZA 2017. GODINU DOBILI SU:

Gordana Savić, direktorka Ustanove za odrasle i starije „Leskovac“ u Leskovcu za izuzetan doprinos i rezultate ostvarene u oblasti pružanja socijalnih usluga odraslim i starijim licima. Jelena Stanojević, trener karate kluba „UNSU“ Leskovac za izuzetan doprinos i rezultate ostvarene u oblasti sporta, kao i za promociju grada Leskovca. Dragan Đokić, master matematičar, doktorant Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu za izuzetne rezultate ostvarene tokom školovanja na master i doktorskim akademskim studijama Matematičkog fakulteta u Beogradu. JKP „Vodovod“ Leskovac za izuzetan doprinos unapređenju uslova vodosnabdevanja grada i društveno odgovorno ponašanje. IGM „Mladost“ Leskovac, za izuzetan doprinos razvoju proizvodnje građevinskog materijala i razvoj privrednog ambijenta u Leskovcu. SZTR „Dir's“ Leskovac za rezultate ostvarene u proizvodnji i prometu nameštaja i tekstilnih proizvoda i razvoj privrednog ambijenta u Leskovcu. Centar za socijalni rad Leskovac za ostvarene izuzetne rezultate u oblasti socijalne zaštite i doprinos sveukupnom poboljšanju kvaliteta socijalne zaštite u Leskovcu.

OKTOBARSKE NAGRADE LESKOVCA – MEDALjE ZA 2017. GODINU DODELjENE SU:

Marku Stojanoviću, strip autoru i ovogodišnjem laureatu Priznanja za doprinos srpskom stripu za 2017. godinu na Međunarodnom salonu stripa u Beogradu, za izuzetan doprinos razvoju stripa i promociji Leskovca u nacionalnim i međunarodnim okvirima. Bratislavu Anđelkoviću, slikaru, donatoru, dobitniku brojnih nacionalnih i međunarodnih priznanja za izuzetan doprinos razvoju slikarstva i promociju Leskovca. Leskovačkom kulturnom centruza organizaciju Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije (LIFFE) koji je proteklih deset godina okupio najveća rediteljska i glumačka imena iz Srbije i bivše Jugoslavije i promociju Leskovca kao organizatora najrespektabilnijeg filmskog festivala u regionu. Kamernom orkestru „Amoroso“, zbog izuzetnog doprinosa razvoju muzičke kulture u Leskovcu i promociji Leskovca širom Srbije i sveta tokom petnaestogodišnjeg uspešnog rada. Gradskom dečijem horu „Zvezdice“, za izuzetne rezultate postignute na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima, afirmaciju tradicije horskog pevanja i promociju Leskovca kroz uspešan petnaestogodišnji rad.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare