Kako zaštititi decu na internetu

NIŠ

Svaka četvrta devojčica viših razreda osnovne škole otišla je na upoznavanje sa osobom sa kojom je ,,prijatelj“ na Fejsbuku ili na drugoj društvenoj mreži, a svaki treći osnovac bio  je žrtva elektronskog nasilja – ovo su podaci istraživanje koje je sprovedeno 2014. godine na teritoriji Srbije I  veoma su zabrinjavajući.

Neieinformisanost dece, roditelja i nastavnika o elektronskom nasilju, činjenica da su deca daleko tehnološki pismenija od svojih roditelja,  kao i neprepoznavanje problema u samom startu, opasnost je koja za posledicu ima  vrlo često, tragične rezultate.

O ovome , ali i o drugim opasnostima koje donosi internet danas će se od 19 časova razgovarati sa decom , studentima I roditeljima u amfiteatru Pravnog fakulteta u Nišu.

Ovo su danas na konferenciji za novinare koja je održana u niškom Media reform centru najavili osnivač “Fondacije Tijane Jurić” , Igor Jurić I  PR Udruženje “Porodična filharmonija “ Aleksandra Stojanović.

“ Fondacija Tijane Jurić” I “Porodična filharmonija” iz Niša  organizuju danas I sutra  besplatne edukacije za osnovce i njihove roditelje u četiri gradske I dve seoske  osnovne škole – “Zoran Đinđić”  Brzi Brod, “Stefan Nemanja” i “Milan Rakić” iz  Medoševcu, “Vuk Karadžić” i “Karađorđe” iz Matejevcu).

Predavanja će održati  licencirani predavač  Ministarstva unutrašnjih poslova i osnivač “ Fondacije Tijana Jurić” , Igor Jurić, ako bi ukazali na važnost bezbednog korišćenja interneta, Ovo je, kako su kazali tek početak I nadaju seda će se takve aktivnosti proširiti I u ostalim školama u gradu.

“Udruženje Porodična filharmonija bavi se upravo zaštitom porodice I svakog njenog člana , dakle I dece. Svesni smo da je broj slučajeva nasilja nad decom na interenetu u konstantnom porastu”, rekla je  Aleksandra Stojanović PR Udruženja “Porodična filharmonija. I dodala “Broj slučajeva nasilja na internetu je u konstantnom porastu, posebno među decom i mladima. Želimo da ovim edukacijama ukažemo i roditeljima i deci na sve opasnosti koje ih mogu zadesiti u onlajn okruženju.”

Pedofilija je jedna od vrsta zloupotreba dece na internetu, zatim cyber bullying koji ima zastrašujuće posledice na psihu deteta, kao i zloupotreba fotografija, ličnih podataka, delovanje sekti na internetu, dečija pornografija i dečija prostitucija.

Ovom prilikom Igor Jurić je pozvao sve građane da, od 23. do 29. oktobra, potpišu peticiju kojom predlažu doživotnu kaznu zatvora za ubice dece.  Potpisi će se biti skupljani u 30 gradova širom zemlje. On je rekao da su ubice dece po pravilu povratnici da je jedina sigurnost da oni , bez prava na pomilovanje, budu oduđeni na doživotni zatvor. On je pomenuo primer ubice male Anđeline iz Zaječara , koji je ubio pre nje još jednu ženu. Pritom je rekao da je velika verovatnoća da će, kada on izađe iz zatvora  a to će biti kada bude imao 65 godina, , on počiniti novo ubistvo deteta.  U Fondaciji kažu da za ovo imaju veliku podršku , ali za pokretanje postupka za izmenu zakona potrebno je prikupiti 30.000 potpisa.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare