Svečana akademije povodom gradske slave

NIŠ

Povodom slave grada Niša, Sveti car Konstantin i carica Jelena, a u čast građana i gostiju , u velikoj sali Oficirskog doma sinoć je održana  svečana akademija. Prisutnima su se obratili vladika niški Arsenije i gradonačelnik Niša Darko Bulatović, koji su građanima čestitali slavu i istakli značaj dela Konstantina Velikog i povezanost današnjice sa prošlošću.

Na svečanoj akademiji, nastupila je vokalna grupa Konstantin iz Niša, koja je na početku izvela himnu Srbije, a potom se predstavila i spletom pesama.

Prikazan je i film Niš Timelaps Video, autora Davorina Dinića, još jednog talentovanog niškog autora koji je svojim stavralaštvom skrenuo pažlju svetske javnosti na Niš, rodni grad cara Konstantina.

 O ustanovljenju Svetog cara Konstantina i carice Jelene kao gradske slave govorio je istoričar Nebojša Ozimić, pisac ili koautor nekoliko knjiga o caru Konstantinu, kao i „Kratke istorije Niša“. Na akademiji je prikazan i film „Niš se budi“, koji predstavlja retropsektivu onoga što se u gradu radilo u protekle dve godine, kao i film „Kratki film“ reditelja Bobana Rajkovića koji predstavlja Niš u najlepšem mogućem svetlu, otkrivajući nam sred razigranosti svojih tematsko-motivskihi sižejnih varijacija kako pulsira duša savremenog Niša. Publici se predstavio i Niški kamerni hor, pod rukovodstvom dirigentkinje Ivane Milošević, koji je izveo dve dobro poznate kompozicije: SRPKINJA, Isidora Bajića i OVO JE SRBIJA uz pratnju Milana Nikodijevića na harmonici.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare