Svečana akademija Narodnog muzeja

LESKOVAC

U Narodnom pozorištu medijski održana je Svečanu akademiju povodom 70 godina postojanja Narodnog muzeja Leskovac. To je bila prilika da se direktorka muzeja Mira Ninošević u svom obraćanju priseti na sedam decenija bivstvovanja ove ustanove osnovane da prikuplja, štiti i čuva matrijalnu i duhovnu kulturnu baštinu koja se vekovima na ovim prostorima rađala, nastajala i slojevito množila.

„Ovako kako su se smenjivali periodi praistorije, civilizacije, a potom periodi istorije od antike, dolaska Slovena na Balkan, Vizantije, srednjeg veka, pa sve do današnjih dana, sve dokaze bivstrvovanja čoveka na ovom tlu prikuplja narodni muzej i predstavlja ga sadašnjim generacijama, a čuva za buduća pokolenja. Daleke 1946. pokrenuta je i prihvaćena inicijativa za osnivanje ovakve institucije u kulturi, a do njene realizacije je došlo 1948. godine. kada je 2. maja svečano otvoren muzej koji je za tu priliku priredio svoju prvu izložbu i stalnu postavku u kući u kojoj je sa porodicom živeo nekadašnji leskovački glumac Bora Dimitrijević Piksla. To je sada Gradska kuća sa stalnom etnološkom postavkom. Bila je to iskra koja je pala na pogodno tle, jer je narod prihvatio poziv da mu podari najvrednije predmete svog ličnog kolektivnog sećanja, sa pažnjom i ljubavlju čuvanim za potomke. Gradski narodni muzej, kako se u početku zvao, je rastao i razvijao. Drugi, ne manje važan datum u istoriji muzeja je 10. maj 1974. godine kada je otvorena nova zgrada Narodnog muzeja, ona u kojoj se i sada nalazi. To je namenski, po savremenim muzejskim principima, uređena zgrada sa novom stalnom postavkom koja je po ondašnjim muzeološkim standardima ocenjena veoma visoko. Razvoju muzeja doprinela je i prisna saradnja sa vodećim naučnim i obrazovnim institucijama u Srbiji. Tu se pre svega ističu Srpska Akademija Nauka i Umetnosti, Arheološki, Vizantološki i Etnografski institut, Insititut za savremenu istoriju u Beogradu, kao i mnogi odseci Filozofskog fakulteta u Beogradu.“

Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca naglasio je da je leksovački muzej jedna od najreprezentativnijih institucija kulture u gradu, pogotovu kada u Leskovac dođu gosti sa strane.

„Muzej ima i veoma razvijenu izdavačku delatnost koja se bavi kulturno-istorijskim temama na ovim prostorima, kao i izdavačku delatnost i svojim izložbama prisutan je u mnogim gradovima Srbije, ali i sveta. Na 70-godišnjem putu postigao je izuzetne rezultate u prikupljanju, obradi, zaštiti, smeštaju i prezentovanju oko 40.000 unetničko-istorijskih predmeta koje čuva u svojim depoima i izlaže u svojim izložbenim prostorima. Za svo to vreme muzej je bio uz svoj grad, svedočeći o njegovoj istoriji, o ljudima, vremenima i događajima prošlih vremena.“

U prigodnom zabavnom programu, uz učešće glumaca Narodnog pozorišta, vokalnih solista „Ruzmarina“, Vojnog orkestra iz Niša i kvarteta „Amorozo“ prikazana je istorija na ovom prostoru.

Prati
Obavesti me o
guest

7 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
cime merite uspeh?
cime merite uspeh?
3 godine pre

A sad ozbiljno. Koji su rezultati 70 godina rada? Koliko poznajemo istoriju? Nimalo. Koliko je dece koja trce u muzej kao svoju slobodnu aktivnost? Nijedno. Koliko skola na dan uvede svoje djake iz edukativnih razloga? Jedna u 6 meseci. Koliko roditelja dnevno povede svoje dete u provod u muzej? Nijedan. Jesmo li nesto naucili iz istorije, da nam se ne sveti u sadasnjosti, poput Kosova i METOHIJE? Nismo.
Dakle, osim potrosenih para, da ne kazem bacenih, na kampanju da se stekne utisak kako muzej ima uticaj na razvoj kulture u drustvu, mi nemamo nista. Politickim posetiocima se gadi da sami, bez naredjenja, dodju ponovo u muzej. Ovoliki novac, sati, stampe, pozdravnih reci, glamuroznog obracanja, a u pozadini jedno veliko nista, je bruka i sramota za struku. Predani rad, koji bi ulozio plodom, dao rezultate, ne postoji. Samo slikanje, govorancije, pozivnice, povelje, putovanja, stampani materijali u luks papiru ili dobra zarada za stamparije i politicki marketing kako se nesto desava, parada i paradiranje. Stvarni rad je merljiv a mi imamo puna usta o svetionicima, bastionima, istorijskom znacaju po Francuskoj, a ono dva i po posetioca sa svem kumasinku sa kumasince u Pariz sa stalno radno mesto u aler koje cuvamo deset godine da ne izgubimo strucnjakinju. Nigde ga nema rezultat rada muzeja. Da vidite da se otimaju za ulaznice, da se posetioci saplicu na ulaz u muzej, da gradjani kipte od znanja iz istorije. Farsa, gluma, uvlacenje, samopromocija, samonagradjivanje, hvalite me usta moja, jer ga nema narod u muzej, ne zanima ga istorija, niko ga nije zaintrigirao sa sareni stampani papirici. Ne razumem holivudski prikaz. Kao ni onaj lapidarijum u obliku jelke pobodene u centar ispred muzeja. Znaci danas ovo, sutra ono i nema odgovornosti. Igramo se malo ovoga i onoga. Jel to ta ozbiljnost? Koliko u muzeju ima zaposlenih, sta rade, sto oni ne zamene postavke i mora li da se potrose milioni da se drugacije poredja istorijski prikaz jednog vremena, zar to ne mogu zaposleni, onda da ih smanjimo, pa kad dajemo milione da to drugi rade, sta ce nam nasi zaposleni.

3xbravo
3xbravo
3 godine pre

Bravo, bravo i bravo. Nema odgovornosti za izgovorenu rec vec duze vreme. Svako o sebi misli lepo i trosi pare dazabekezi to misljenje, a 3xponovljena neistina vremenom postaje istina ako je niko ne proverava.

dupli viski
dupli viski
3 godine pre

Kao i u LKC, gosti umetnici, istoricari, glumci, reditelji i ostala sirotinja, zeljni viskija, prenocista, muzike, hrane, dolaze zbog Leskovackog voza, retko ih negde zovu, jer kultura i istorija devalviraju zato sto nema strucnih promotera, upornih, doslednih, jakih.

najskuplje posete
najskuplje posete
3 godine pre
Odgovori  dupli viski

U LKC udju samo kad manifestacija kosta par miliona. Svaki dan, obicnim danom, ima li nekog u LKC?

Milan
Milan
3 godine pre

Bravo za komentar! Sve je istina što st napisali. Potrošen je ogroman novac nas građana Leskovca, a velika većina sugrađana još uvek nije nogom kročila u muzej. Zato se postavlja pitanje:” Kome sve to služi i ko ima vajde od toga, sem političari da se slikaju i prikupljaju političke poene”?

slazrm se
slazrm se
3 godine pre
Odgovori  Milan

Taj skupi marketnig pojedinih politicara placaju gradjani Srbije, Leskovca. Molim novinare da traze broj dnevnih poseta muzeju prethodne i one tamo godine. Piticari su spremni da zataskaju bacene pare naredjenjem da skole svaki dan moraju u muzej. Onda vise vredi komentar koji ukazuje na pravo stanje, od svih para za lazne hvalospeve. Dzaba cuvaju eksponate, kad su daleko od ociju.

prazne sale
prazne sale
3 godine pre
Odgovori  slazrm se

Insitucije prazne, oni slave radne jubileje. Pa nije rad da njih trijes udju u LKC, Muzej i izadju u podne kod frizera, i da zacto prime platu iz budzeta gradjana. Umesyo da vuku za rukav posetioce, njih to ne zanima. Misle da centri kulture pisyoje zing njih, ne zbog gradjana. Yrazim slyzbeni sajt ove dve institucije da vidim koliko njih radi, ne radi nista. Da su karte proodavali za dinar, zaradili bi za struju. Ali tad bi dnevno po 100 posetioca uslo u muzej i morali bi zaposleni da ih vide, pricaju im istoriju. Ovako dodju ba posao, a tamo ladovina. Kad cete isterati viskove iz svih preduzeca. A direktori, mozda su strucni, ali umesto sto se uvlace jubilejima i sto presecaju vrpce, bolje da uposle ljude I uvedu posetioce unutar svojih institucija. Inace ne znamo sta slave, praznu kucu? Svoj ego?