Novi projekat Specijalne olimpijade u Leskovac

LESKOVAC

Novi projekat Specijalne Olimpijade Srbije -trogodišnji Program ”Igrajmo zajedno. Učimo zajedno”, sinoć je predstavljen direktorima osnovnih škola sa teritorije Jablaničkog okruga. Biće realizovan u 12 gradova Srbije, medju kojima je i Leskovac, sa ciljem da razvija nove inskluzivne sportove i obogaćuje aktivnosti u procesu inkluzije.

 

Specijalna Olimpijada Srbije, takmičenje sportskih klubova koji okupljaju osobe sa intelektualnim smetnjama, po prvi put će, za 17 godina u Srbiji, saradjivati sa školama, na projektu ”Igramo zajedno. Učimo zajedno”. Program će se, u naredne tri godine relizovati u Srbiji, Rusiji, Grčkoj i još 16 zemalja u svetu i biti finansirana iz budžeta fondacije ”Stavros Niarchos”.

–          To je najveća fondacija u Americi i ona je odlučila da sredstva opredeli ka inkluzivnom sportu. Tako je u maju nastala ideja o pomenutom projektu, koji podrazumeva učešće preko 1oo škola, sa više od 76o sportista, iz 12 gradova u Srbiji. Siguran sam da zaslužujemo ovu šansu i da je Specijalna Olimpijada, za proteklih 17 godina dala veliki doprinos procesu inkluzije. Nije važno takmičenje, već druženje učenika iz redovnih škola sa decom sa posebnim potrebama, koje sport uvek sa sobom nosi. Deca će dva puta nedeljeno imati zajedničke treninge, jednom mesečno će odlaziti u druge gradove ili biti domaćini drugarima iz ostatka Srbije. To je prilika da pokažemo sebi koliko možemo kao društvo da učinimo u procesu inkluzije, jer je svakom pojedincu potrebno da nauči da pomaže drugima, ističe direktor Specijalne Olimpijade Srbije, Aleksandar Stanojević.

Iz Jablaničkog okruga, u projekat su uključene leskovačke osnovne škole ”Vuk Karadžić”, ”Svetozar Marković”, ”Josif Kostić”, ”Vožd Karadjordje” I ”Petar Tasić”, kao i Škola za osnovno i srednje obrazovanje ”11. Oktobar”, gdelička Osnovna škola ” Desanka Maksimović” i po jedna iz Lebana i Vlasotinca.

–          Sportski klub ”Arena”, čiji sam predsednik, godinam je uključen u Specijalnu Olimpijadu, pa sam zbog toga možda najupućeniji u ideju inkluzivnog sporta, ali naravno, nisam i jedini koji treba da bude uključen u ovu priču.Pozvao bih sve nezaposlene profesore fizičkog vaspitanja i sve ljude dobre volje da nam se sa svojom decom pridruže. Ovo je prilika da se steknu nova prijateljstva, prihvate različitosti, da se putuje, jer pobednici regionalnih takmičenja odlaze na nacionalnu Olimpijadu u Beograd, poručuje profesor Zoran Stanković.

Zamišljeno je da se deca takmiče u odbojci, stonom tenisu i boćanju, kao sportovima, koji su po specijalno izradjenim studijama,  najidealniji inkluzivni sportovi. Svake godine, biće regrutovano novih 4o takmičara, od kojih će polovinu činiti deca sa intelektualnim smetnjama. Obučeni u istobraznu opremu,  igrajući u istom timu, igrači i partneri će se družiti i nadmetati, demonstrirajući kolektivnost, u okviru koga do izražaja dolaze i individualni kvaliteti, poručuju iz Specijalne Olimpijade Srbije

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare