Sve više pasoša Rusima

BEOGRAD

Vlada Srbije je od početka ruske invazije na Ukrajinu do 24. avgusta dala državljanstvo za 29 građana Rusije, a među njima su uglavnom sportisti i biznismeni, preneo je danas Radio Slobodna Evropa (RSE).

Državljanstva su dodeljena na osnovu Zakona o državljanstvu, koji omogućava Vladi da izda srpske pasoše ljudima “čiji bi prijem u državljanstvo Republike Srbije predstavljao interes za Republiku Srbiju”.

Po istom osnovu Vlada Srbije je prethodne godine izdala ukupno 53 rešenja o dodeli državljanstva, a od toga je 17 osoba iz Rusije.

Radio Slobodna Evropa nije detektovao osobe koje su na listama sankcija, a koje su dobile srpski pasoš od početka invazije na Ukrajinu 24. februara.

Državljanstvo Srbije aprila ove godine dobio je bokser iz Moskve Aleksej Šendrik (19), pobednik Evropskog prvenstva 2020. godine i višestruki prvak Rusije.

On je za RSE izjavio da je procedura za dobijanje državljanstva trajala samo dva meseca, jer je Bokserski savez Srbije izrazio zainteresovanost za njegov dolazak.

“Prijavio sam se jer je Srbija bratska zemlja i zaista želim da osvajam svetske titule i medalje za vašu, a sada i moju zemlju, i znam da to mogu sigurno”, naveo je Šendrik, jedan od brojnih sportista iz Rusijekoji su poslednjih godina dobili pasoše Srbije.

Od početka invazije na Ukrajinu ruski sportisti suočeni su sa zabranom ušešća na svim evropskim i svetskim manifestacijama, a sankcije obuhvataju kulubove i nacionalnu reprezentaciju Rusije.

Početkom avgusta 2022. godine pasoš Srbije dobio je ruski biznismen Oleg Čerepanov, koji je od 2008. godine predsednik Upravnog odbora kompanije “Forum grupa” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), a čija kompanija se bavi stambenim projektom na veštačkom ostrvu Palm Džumeira u Dubaiju.

Čerepanov nije odgovorio na pitanja RSE zbog čega je tražio srpsko državljanstvo, kako je izgledala i koliko je trajala procedura za dobijanje pasoša.

Krajem jula državljanstvo Srbije dato je biznismenu Arkadiju Mutavči, bivšem izvršnom direktoru dobavljača za Odeljenje za upravljanje imovinom Kremlja.

Mutavčijevo ime se 2020. godine pominjalo i u kompaniji Tacticum investments iz Luksemburga, koja se bavi direktnim investicijama i ulaganjem u hartije od vrednosti, ali RSE nije uspeo da stupi u kontakt sa njim.

Aprila 2022. godine državljanstvo Srbije stekao je ruski državljanin Vladimir Burdun, koji, sudeći prema objavama na Fejsbuku, živi u UAE. On je i predsednik Hokejaške lige UAE, kako je naveo na socijalnoj mreži, a vlasnik je lajfstajl magazina “Art media” na ruskom jeziku.   RSE je bezuspešno kontaktirao Burduna posredstvom društvenih mreža.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare