Sve više mladih vozača pod dejstvom alkohola i droge

LESKOVAC

Gotovo da ne može proći dan bez neke vesti iz crne hronike o saobraćajnim nesrećama (neretko, nažalost i sa smrtnim ishodom) za koje su sve više odgovorni mladi vozači (neki i sa probnim dozvolama) koji voze pod dejstvom alkohola ili psiho-aktivnih supstanci. Najsvežiji primer je saobraćajna nesreća koja se 5. februara ove godine dogodila na putu Leskovac-Grdelica u kojoj je život izgubila mlada devojka Jovana Janković (18), a trojica mladića starosti 23, 18 i 17 godina zadobila su teške telesne povrede. Prema nezvaničnim informacijama, vozač automobila bio je pod dejstvom alkohola.

Sve više mladih vozača gotovo svakodnevno upravlja vozilom pod dejstvom alkohola ili psiho-aktivnih supstanci, a saobraćajna policija zbog toga ima pune ruke posla, pogotovo u danima vikenda. Puni samopouzdanja, teturajući se ili zanoseći levo-desno, pod dejstvom alkohola ne smeju upravljati vozilom. To nalaže zakon, ali u praksi nije tako. Zato na putevima imamo sve više potencijalnih ubica.

U danima vikenda, posle noćnog provoda sve više se dešava da mladi vozači ipak sednu za volan, ne mareći za to što su pre toga konzumirali alkohol u kafani ili diskoteci. Osokoljeni krilaticom ,,Ma šta će da nam se desi, šta može da nam se desi?” počinju rizičnu vožnju koja je opasna kako za njih, tako i za druge učesnike u saobraćaju. Suvišno je govoriti o usporenim reakcijama vozača pod dejstvom alkohola ili psiho-aktivnih supstanci, međutim, neretko možemo čuti i izjavu ,,Ma, ja bolje vozim pijan“ što je iluzija koja je među mladim vozačima sve zastupljenija. Da bi se nekome dokazali, stavljaju na kocku svoj život i živote putnika u vozilu, ujedno ugrožavaju bezbednost i drugih učesnika u saobraćaju.

Vožnja pod dejstvom alkohola ili psiho-aktivnih supstanci je, uz neprilagođenu brzinu, najčešći uzrok saobraćajnih nesreća, stoga se nadamo da će mladi vozači (a i svi ostali vozači) to shvatiti i da ćemo u budućnosti imati sve manje vesti iz crne hronike nalik onoj od pre 5 dana kada je ugašen život jedne mlade devojke nemarnošću jednog bahatog vozača.

Đorđe Stamenković

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Raško
Raško
1 godina pre

Imali ste pre neki dan gospodina iz gradskog komiteta za bezbednost (valjda je i za bezbednost saobraćaja) koji kaže da je sve u najboljem redu. “I šta ćemo sad” 😉