SVE VEĆI BROJ INTERNET PREVARA PRIVREDNIH SUBJEKATA

BEOGRAD

Pripadnici Ministartva unutrašnjih poslova u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala upozoravaju na sve veći broj internet prevara na štetu privrednih subjekata.

 

Izvršioci presreću elektronske poruke koje privredni subjekti sa područja naše zemlje razmenjuju sa poslovnim partnerima u inostranstvu, a potom otvaraju lažne naloge za elektronsku poštu, sa promenjenim slovnim ili brojčanim karakterima. Oni se potom predstavljaju kao zaposleni u stranoj kompaniji sa kojom pravni subjekti iz naše države već imaju poslovnu saradnju i ugovaraju poslove. Nakon ugovaranja, oni šalju lažne profakture za uplatu, sa promenjenim instrukcijama za plaćanje.

 

Do sada je utvrđeno da je na ovaj način na desetine srpskih preduzeća oštećeno za više od 1.000.000 evra, a najugroženija su mala i srednja preduzeća.

 

Apelujemo na predstavnike privrednih subjekata da prilikom transakcija obrate pažnju da li je došlo do iznenadnih izmena brojeva računa i drugih podataka iz instrukcije za plaćanje, kao i provere ispravnost izmenjenih podataka.

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova kroz intenzivnu međunarodnu policijsku saradnju rade na prikupljanju relevantnih dokaza i identifikovanju počinilaca ovih krivičnih dela.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare