Suzbijanje korupcije od ključne važnosti za privredni razvoj Srbije i ulazak u Evropsku uniju

VRANJE

Na konferenciji za novinare u Vranju predstavljena je saradnja grada, USIAD Projekta za odgovornu vlast i organizacije Transparentnost Srbija na reviziji i finalizaciji Lokalnog antikorupcijskog plana.

Bilo je reči i o formiranju nezavisnog tela nadležnog za praćenje sprovođenja ovog dokumenta.

Direktorka USAID Projekta za odgovornu vlast Džeklin Vilijams Bridžers naglasila je da se kroz realizaciju ovog programa daje podrška Vladi Republike Srbije, ali i lokalnim samoupravama u borbi protiv korupcije i poboljšanju i promovisanju dobre uprave.

,,Korupcija je jedan od ključnih problema Srbije, o čemu svedoče i rezultati istraživanja koje smo sproveli u saradnji sa CESID. Čak 57 posto građana smatra da je korupcija jako izražena, a samo jedan od 20 ispitanika zna da postoje antikorupcijske mere. Zbog toga je suzbijanje korupcije od ključne važnosti za privredni razvoj Srbije i ulazak u Evropsku uniju. Grad Vranje je jedan od naših ključnih partnera, koji pokazuje punu posvećenost i odgovornost u realizaciji projekata. Vranje je pionir u ovoj oblasti, jer je još 2015. godine izradio Lokalni antikorupcijski plan i to mnogo pre nego što je to postala zakonska obaveza“, istakla je direktoreka Vilijams Bridžers.

Ona je dodala da je neophodno učešće javnosti, koja je ključni faktor u suzbijanju korupcije.

Programski direktor „Transparetnosti Srbije“ Nemanja Nenadić kaže da se u Srbiji decenijama vodi borba protiv korupcije, ali su rezultati nezadovoljavajući.

„Ono što je evidentno jeste da građani nisu dovoljno informisani o nadležnostima republičkih i lokalnih organa. Ovo je prilika da se završi posao koji nije uzaludan i da se kroz primenu antikorupcijskih mera dođe do konkretnih rezultata. Na nivou Srbije usvojen je Lokalni antikorupcijski plan Agencije za borbu protiv korupcije, ali lokalne samouprave mogu ići korak dalje. U tom smislu vrlo su važni ovi planovi, kao i formiranje tima koji će pratiti implementaciju“, rekao je Nenadić.

On je predočio i dinamiku aktivnosti u narednom periodu.

Do 22. januara otvoren je poziv za članove tima koji će raditi na reviziji Lokalnog antikorupcijskog plana, nakon čega će biti upućen Skupštini grada na razmatranje. Sledi formiranje komisije za izbor članova LAF i prema očekivanjima ceo proces biće okončan na proleće.

Nenadić je govorio i o Vranju kao primeru dobre prakse kada je reč o primeni Etičkog kodeska ponašanja funkcionera lokalne vlasti i transparetnosti u radu.

Zamenik gradonačelnika Vranja Nenad Antić je podsetio na aktivnosti koje je lokalna samouprava preduzela u prethodnom periodu. Izrazio zadovoljstvo što će Grad Vranje za partnere u realizaciji ovog značajnog projekta imati USAID i organizaciju Transparentnost Srbija. Antić je uputio poziv zainteresovanim udruženjima i građanima da se uključe u ceo proces, koji će rezultirati boljom, odgovornijom i transparentnijom vlašću, što je i prioritet lokalne samouprave.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare